logo_c.gif (5946 bytes) KLUB SUŠAČANA   Najava događaja

test

Predavanje u Klubu Sušačana

U četvrtak, 20.2.2020. u 18 sati  umirovljeni profesor Pomorskog fakulteta Josip Luzer održat će predavanje pod nazivom „Ropstvo od 18. stoljeća do današnjih dana“ kao nastavak predavanja o temi ropstva kroz povijest do današnjih dana.

Teme predavanja su:

Brodovi srama prevoze milijune robova,

Zašto je i kada došlo do ukidanja ropstva,

Novi oblici ropstva.

 


Umirovljeni profesor Pomorskog fakulteta Josip Luzer održat će prvo od dva predviđena predavanja o temi ropstva kroz povijest do današnjih dana:

 1. predavanje: četvrtak,13.2.2020. u 18 sati;

„Ropstvo od početaka civilizacije do 18. stoljeća“
 - Ropstvo u zakonicima
 - Razmjeri ropstva u svijetu
 - Robovi kao pokretači svjetske ekonomije, trgovine i bogaćenja naroda

 


Otvorenje grupne izložbe slika i skulptura “Raznolikosti”

 U ponedjeljak,10.2.2020.g., u 18 sati u prostorijama „Kluba Sušačana“ otvara se grupna izložba članova „SKANI kreativnog centra 50+“ koji će sa 68 umjetničkih djela većinom ulja na platnu, te nekoliko skulptura pokazati što su tijekom prošle godine stvarali. Tematike su razne: masline, barke, mrtva priroda, vedute, pejsaži...

Otvorenje izložbe bit će popraćeno nastupom Ženske klape“ Vongola“.


Dragi članovi i prijatelji Kluba Sušačana,

u  petak, 29. studenoga 2019. godine, s početkom u 19 sati,
u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku će biti promoviran novi dvobroj
Sušačke revije 107-108,
uz prigodni kulturno-umjetnički program u kojem će nastupiti polaznici
Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica.

Nakon promocije pozivamo vas na tradicionalno druženje, uz skromni domjenak, u prostorijama Kluba. Koristimo ovu prigodu da se, u ozračju nadolazećih blagdana, ponovno vidimo, družimo i veselimo s vama.  S radošću vas očekujemo!


                                                                           Predsjednica Kluba Sušačana :

                                                                             Tamara Morić,dipl.ing.arh.


UPOZNAJMO SVOJ GRAD

 Nastavljamo ciklus obilaska gradskih cjelina u subotu 30. studenoga uz stručno vodstvo Igora Žica.

Okupljanje je ispred spomenika "Piramida" u 10 sati.

Prijave nisu potrebne.

Itinerer: Piramida, kuće Ružić i Rendić, Istočni izlaz, Hrvatski kulturni dom, Kortil, škole, kuća Vilhar, Brajdica, Gradsko kupalište, Veslački klub, Istravino, Kazalište, Mrtvi kanal, Delta, mostovi, Spomenik oslobođenja, Hotel Kontinental, Prva hrvatska štedionica, Sušačke stube, Pješački most.


Dih mora“ – večer poezije i fotografije


U četvrtak, 21. 11. 2019., u 18 sati, u Klubu Sušačana  otvorit će se izložba fotografija s temom mora autora Tamare Brnelić i Ivana Kosića uz čitanje poezije na zavičajnoj čakavštini Rovinjskog sela autorice Marije Pogorilić. Poeziju čita Lea Ferari.

 


UPOZNAJMO SVOJ GRAD

Klub Sušačana nastavlja ciklus obilaska gradskih cjelina u subotu 26. listopada uz stručno vodstvo Igora Žica. Okupljanje je ispred OŠ Nikole Tesla u 10 sati, a završetak obilaska je ispred hotela Bonavia.

Itinerer:

Kosi toranj, crkva Marijina Uznesenja, Užarska ulica, Regionalni zavod, crkva sv. Vida, sakralna zbirka u crkvi, Pretorij Alpske klauzure, Stara vrata, Koblerov trg, Emilijeva fontana, Robna kuća Korzo, zgrada Grada Rijeke (stražnja strana), Trg Riječke rezolucije, Municipij, crkva sv. Jeronima, Dominikanski samostan, Radio Rijeka.

 


Otvorenje skupne izložbe radova Likovne udruge Matulji

U utorak, 15.10.2019. u 18 sati u prostorijama Kluba Sušačana bit će otvorenje skupne izložbe radova pod nazivom „Naš kraj“ polaznika Likovne udruge Matulji.

Ulaz je slobodan.


„UPOZNAJMO SVOJ GRAD”

Klub Sušačana nastavlja ciklus obilaska gradskih cjelina u subotu 5. listopada uz stručno vodstvo Igora Žica. Okupljanje je na Jelačićevom trgu (kod fontane) u 10 sati, a završetak obilaska je na Žabici. 

 Itinerer: Most hrvatskih branitelja, Mrtvi kanal, Delta, Supilov “Novi list”, HNK Ivana pl. Zajca, skulptura Ivana Zajca, Džamonjina Kugla, brod “Galeb”, Ribarnica, Lukobran (samo početak), Transadria, pravoslavna crkva sv. Nikole, prvo sjedište Narodne čitaonice riečke, Robna kuća Rijeka, Palača Jadrolinije i zgrada Luke, završetak na Žabici.


„UPOZNAJMO SVOJ GRAD”

Klub Sušačana poziva na obilazak Vila na Pećinama pod vodstvom profesora Theodora de Canziani Jakšića. Okupljanje je u „Parku Augusta Cesarca“ ispod vile Kozulić (hostel) na adresi Šetalište XIII divizije, u subotu 21. rujna u 10 sati.

Šetnja završava u Vili Ružić.

 


Klub Sušačana

Srijeda, 29.5.2019.g. u 18,30 sati

 

Otvorenje izložbe fotografija s temom mora “Živjeti more

Autor: Ivan Kosić

U sklopu programa “Fiumare”- Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije u organizaciji Kluba Sušačana održat će se otvorenje samostalne izložbe fotografija  s temom mora pod nazivom “Živjeti more” višestruko nagrađivanog autora Ivana Kosića. Među inima, u Rijeci je 2017.g. dobio nagradu Grand Prix Fernando Soprano i priznanje Primorsko goranske županije za kulturno stvaralaštvo na međunarodnoj razini.

„Ivan Kosić je u opusu „Živjeti more“ istražio ideju mora kao vlastitog svakidašnjeg okruženja. Dokumentirao je kako ga osjeća, kontekstualizira i interpretira. Svojim jedinstvenim vizualnim glasom temeljito i jasno prenio je osjećaje, kontekste i interpretacije ribarskog okruženja na nas i u nas.“( Lavoslava Benčić)


 

U  subotu, 11. svibnja 2019. godine, s početkom u 19 sati,

u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku će biti promoviran novi dvobroj

Sušačke revije 105-106,

uz prigodni kulturno-umjetnički program u kojem će,

pjesmom i plesom, nastupiti članovi Folklorne i Pjevačke skupine Udruge „Češka beseda“

 


Otvorenje izložbe putopisnih fotografija

"Afrička ljepotica Ethiopia"

Pozivamo vas na otvorenje samostalne izložbe putopisnih fotografija nagrađivane autorice Amy Jažić  pod nazivom "Afrička ljepotica Ethiopia“. Otvorenje je u utorak, 26.3..2019. u 18,00 sati u prostorijama Kluba Sušačana, Račkoga 1 b.

Ulaz je slobodan.


„VOX  FEMINAE“ - Izložba slika i keramike Klare Rabenseifner Miljević, Loredane Bradaschia i Božene Bubonja Kalebić


U četvrtak, 7. ožujka 2019., s početkom u 18,30 sati, u Klubu Sušačana u Rijeci, otvorit će se izložba slika i keramike „VOX  FEMINAE“ umjetnica  Klare Rabenseifner Miljević, Loredane Bradaschia i Božene Bubonja Kalebić. Izložbu će otvoriti kiparica i slikarica Tea Paškov, prof. U programu sudjeluju Danila Linić i Gordana Lenić (članice Udruge Tinta 910) s kratkim pričama  te Luka Totar (glazbeni nastup na gitari), uz slatki finale - „Croatian Choco Concept“ u aranžmanu Marine Prijatelj.

Izložba će se moći razgledati do 22. ožujka 2019., radnim danom od 8,00 do 13,00 sati.


Predavanje u Klubu Sušačana;

Josip Luzer : “BIJELO ZLATO”

Utorak, 26.2.2019.godine u 18 sati 

Umirovljeni profesor Pomorskog fakulteta iz Rijeke Josip Luzer  ispričat će drugi dio priče o soli.

Sol kao bijelo zlato bit će predstavljena publici kroz trgovinu solju, ratovima radi soli, soli kao državnom monopolu te važnost soli u prehrani.

Ulaz je slobodan.


Predavanje u Klubu Sušačana;

“Priča o soli”

 U utorak, 19.2.2019. godine u 18 sati u Klubu Sušačana, Ulica Franje Račkoga 1b,  umirovljeni profesor Pomorskog fakulteta iz Rijeke Josip Luzer  ispričat će „Priču o soli“ - Sol u jeziku, običajima, religiji, zdravlju ljudi i životinja; Proizvodnja soli; Sol i ljubavna strast.

 Ulaz je slobodan.

 


Poštovano članstvo,

pozivamo Vas da svojim prisustvom uveličate izbornu Skupštinu Kluba Sušačana koja će se održati u petak, 7. prosinca 2018. godine, s početkom u 18 sati, u Hrv