logo_c.gif (5946 bytes) KLUB SUŠAČANA   Najava događaja

test

Poštovani članovi i prijatelji Kluba Sušačana !

Zadnje dvije godine u našem Klubu bavimo se organizacijom i realizacijom projekta uređenja “Ulice Drage Gervaisa kao knjige stihova”, prema davnoj ali nerealiziranoj ideji našeg riječkog kipara Vinka Matkovića. U suradnji s Višnjom Višnjić Karković i akademskom kiparicom Vesnom Rožman pokrenuli smo realizaciju uređenja ulice, s nekoliko umjetničkih instalacija na kojima su aplicirani stihovi Gervaisove čakavske poezije koje bi se postavile na više mjesta duž cijele ulice. Od Odjela za kulturu Grada Rijeke dobili smo sredstva za uređenje prve lokacije “MORČIĆ”, u Ulici Drage Gervaisa ispred višestambene zgrade k.br. 14. Svečano otvorenje postavljene umjetničke instalacije sa stihovima iz pjesme “Morčić” održat će se u četvrtak, 22. veljače 2024. u 12.00 sati, pa vas, u ime Izvršnog odbora Kluba Sušačana i svoje osobno, ovim putem pozivam da nam se pridružite i podržite naša nastojanja da se nastavi s uređenjem svih ostalih lokacija kako bi se projekt realizirao u cjelosti.


Uz srdačne pozdrave i najbolje želje, Tamara Morić


Poštovanim članovi i prijatelji Kluba Sušačana !

Naše kazalište HNK "Ivana pl. Zajca" ponudilo nam je novogodišnji koncert SVI NA VALCER, dana 29.12.2023. godine u 20,00 sati po prigodnim cijenama s popustom od 10% na redovne cijene.

Na raspolaganju imamo samo parter po cijeni od 22,50 eur (uključen popust, redovna cijena je 25,00 eur).

Zainteresirani se mogu javiti se na tel. 377-320 u radno vrijeme Kluba Sušačana:

       ponedjeljak, srijeda, četvrtak od 9-12 sati i utorak od 17-19 sati, ili na mail: klub-susacana@ri.t-com.hr

Vidimo se u kazalištu!


Poštovanim članovima i prijateljima Kluba Sušačana,

P O Z I V N I C A

na redovnu 17. Izbornu skupštinu za rukovodstvo Kluba Sušačana
 i predstavljanje dvobroja 123/124 Sušačke revije

Upućujemo poziv svim članovima Kluba Sušačana na redovnu 17. Izbornu skupštinu za novo rukovodstvo Kluba u narednom dvogodišnjem razdoblju 2024. do kraja 2025. godine. U istoj prigodi održat će se i prezentacija novoizašlog dvobroja 123/124 Sušačke revije, stoga upućujemo poziv i svim našim dragim prijateljima. U kulturno - umjetničkom dijelu programa će sudjelovati Vokalna skupina "Zvir" iz Jelenja i KUD "Lanterna" iz Kraljevice.

Izborna skupština i prezentacija revije, uz prigodni blagdanski domjenak,
održat će se u petak, 8. prosinca 2023., s početkom u 18.00 sati,
u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku

Pozivamo sve članove i prijatelje Kluba Sušačana da svojim prisustvom uveličaju ovu našu predblagdansku prigodu. Veselimo se vašem dolasku!

S poštovanjem,

za Klub Sušačana, predsjednica:

Tamara Morić,
 dipl.ing.arh.

 


 

 

Poštovanim članovima i prijateljima Kluba Sušačana,

P O Z I V N I C A

na obilježavanje 30-te obljetnice objavljivanja Sušačke revije

i predstavljanje novog dvobroja 121/122

U travnju ove godine navršeno je punih 30 godina od pokretanja časopisa Sušačka revija, njegovog kontinuiranog objavljivanja i sudjelovanja u kulturnom životu našeg grada. Klub Sušačana, kao nakladnik časopisa, prigodnom će svečanošću obilježiti tu značajnu obljetnicu te predstaviti novi dvobroj 121/122 koji je ovih dana izašao iz tiska. U kulturno-umjetničkom dijelu programa će sudjelovati zbor KUU-e Sklad iz Bakra, te riječki umjetnici Tina Vukov i Robert Funčić.

Obljetnička svečanost i domjenak održat će se u utorak, 20. lipnja 2023. s početkom u 19.00 sati, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku

Pozivamo sve članove i prijatelje Kluba Sušačana da svojim prisustvom uveličaju svečanost i s nama podijele našu radost i ponos. Veselimo se vašem dolasku!

S poštovanjem,

za Klub Sušačana, predsjednica:

Tamara Morić, dipl.ing.arh.

 


Poštovani članovi i prijatelji Kluba Sušačana!

Pozivamo Vas na otvaranje izložbe slika Biserke Vuković dana 9. svibnja 2023. godine u 18 sati u prostorijama Kluba Sušačana, Franje Račkoga 1b. Izložba će biti otvorena do 1. lipnja 2023. godine, a može se pogledati ponedjeljkom i srijedom od 9-12 sati, i utorkom i četvrtkom od 17-19 sati.


Zahvaljujemo i lijep pozdrav,
Uprava Kluba sušačana


Poštovani članovi i prijatelji Kluba Sušačana!

Pozivamo Vas na otvaranje izložbe keramičkih radova Udruge za kreativno stvaralaštvo "Vali" iz Kostrene.

Udruga Vali

Udruga za kreativno stvaralaštvo "Vali" nastala je u listopadu 2006. godine na inicijativu skupine žena koje su željele iskazati svoje umjetničke sklonosti i na koristan način iskoristiti svoje slobodno vrijeme. Kako je Kostrena poznata kao mjesto pomoraca, članice su veći dio vremena bile orijentirane na život koji ovisi o moru i njegovim ćudima. Osnivanje udruge za kreativno stvaralaštvo predstavljalo je odmak od svakodnevice i rezultiralo prekrasnim predmetima od gline, kojih se ne bi posramili ni školovani akademski umjetnici. U suradnji s prof. Borisom Roceom koji vodi tečajeve, udruga se znatno proširila, povećala svoje članstvo, a samim time su i radovi postali poznati i priznati izvan lokalnih krugova. Radove članova Udruge bilo je moguće vidjeti na brojnim skupnim ali i samostalnim izložbama, kulturnim i festivalskim manifestacijama, a traženi su i za izradu autohtonih poklona za službene namjene općine Kostrena. Radovi članova Udruge krase i neke javne površine u Kostreni. Zahvaljujući tome, Općina Kostrena u velikom dijelu pomaže financiranje Udruge koja danas radi u prostoru na adresi Glavani 82D u Kostreni, gdje ih je moguće i posjetiti.

Izložba "Od A do ŠČ" biti će otvorena u prostoru Kluba Sušačana, Ul. Franje Račkoga 1/B, u utorak 25. travnja u 18 sati. Na izložbi će biti izloženi radovi vezani uz slova i riječi te inspirirani pjesmom "Mama ŠČ" riječkog LET-a 3.Poštovane članice i članovi,
poštovane prijateljice i prijatelji Kluba Sušačana!

Želite li učiti engleski jezik s nama, kod nas?
Počinjemo 5.4.2023.godine!
Nastava će se održavati srijedom, od 18 do 19 sati!
Minimalni broj polaznika je 6! Cijena je 7,5 EUR po satu.
Ukoliko se prijavi više polaznika, cijena će biti niža.
Svoje mjesto možete rezervirati u Klubu na 051 377-320,
ili na mail Kluba: klub-susacana@ri.t-com.hr

                                                                                 Klub Sušačana

 
Predavanje

 Poštovani članovi i prijatelji Kluba!

Pozivamo vas na predavanje Miljenka Smokvine koje će se održati u prostorijama KLUBA SUŠAČANA, u četvrtak, 30. ožujka 2023. godine u 18,00 sati, na temu:

"ARKTIK PRED 150 GODINA I DANAS"

Ulaz je slobodan.

Dođite i saznajte nešto novo!

KLUB SUŠAČANAPoštovani članovi i prijatelji Kluba !

Pozivamo vas na otvorenje izložbe slika "Ugoda za oči i dušu" u organizaciji UDRUGE MAĐARA, Demokratske zajednice Mađara Hrvatske - udruge Primorsko goranske županije, u prostorijama KLUBA SUŠAČANA, dana 28. ožujka 2023. godine u 17,30 sati.

 Udruga Mađara DZMH-PGŽ osnovana je 1994. godine, djelatnost udruge je njegovanje mađarske kulture, jezika, tradicije i običaja u krugu najmlađih pa sve do najstarijih članova. Trenutno djeluju kroz dvije sekcije, Likovne sekcije i Dramsko - književne sekcije. Likovna sekcija je jedna od najaktivnijih grupa, djeluje od 2015. godine pod vodstvom Erike Medanić, a sastoji se od likovnjaka amatera. Mogu se pohvaliti s veoma lijepim radovima koji su nastali tehnikom akvarela, akrila i drugim tehnikama.


        Dođite i uživajte !

                                                                                                                                              Klub Sušačana

 


Poštovani članovi i prijatelji Kluba Sušačana,

U prilogu je program za izlet za subotu 01.04.2023. godine

         LOŠINJ - CRES : KLUB SUŠAČANA_CRES_LOŠINJ.pdf

Možete se prijaviti direktno u agenciju Fiume tours d.o.o. koja organizira izlete za Klub Sušačana.

Uz srdačne pozdrave,                          

Izvršni odbor i predsjednica Kluba Sušačana


Poštovani članovi i prijatelji Kluba Sušačana,

pozivamo vas da, u povodu obilježavanja 29. obljetnice profesionalnog stvaranja riječke književnice Diane Rosandić Živković, prisustvujete prikazivanju video projekcije pod nazivom „Moj moza(i)k 3“ (u režiji Igora Modrića) i otvorenju izložbe kolaža. Događaj će se održati u petak, 17. veljače 2023. u 19 sati, u prostorijama Kluba Sušačana u Rijeci, Franje Račkoga 1B. O njenom književnom stvaralaštvu govorit će književna kritičarka Danijela Bačić - Karković a izložbu kolaža će otvoriti doc.dr.sc. Anita Rončević. U glazbenom dijelu nastupiti će Zoran Papić Pape.

Izložba će ostati otvorena do 17. ožujka 2023. a može se razgledati u radno vrijeme Kluba, ponedjeljkom i srijedom od 9 do 12 sati te utorkom i četvrtkom od 17 do 19 sati. Ulaz je slobodan!


        Dobrodošli u Klub Sušačana !

                                                                                                                     Izvršni odbor i predsjednica Kluba Sušačana

 


Poštovani članovi i prijatelji !

Imamo nove informacije u vezi plesne škole i fizio fit vježbi:

1. Fizio fit vježbe započele bi u ponedjeljak 9. siječnja 2023. godine i to od 17,30 do 19,00 sati.
Cijena po dolasku iznosi 10 eura. Trenerica je Jasna Znidaršić.

2. Plesna škola započela bi u ponedjeljak 23. siječnja 2023. godine od 19,00 do 21,00 sati. Tada, i slijedeći put
30. siječnja 2023.g. biti će plesna škola besplatna, kako bi se novi polaznici mogli upoznati s učiteljicom i programom škole.
Voditeljica je Sonja Đula.

Dođite i uživajte!
Klub Sušačana

 


Poštovanim članovima i prijateljima Kluba Sušačana

P O Z I V N I C A
 na obilježavanje 30-te obljetnice Kluba Sušačana
i predstavljanje dvobroja 119/120 Sušačke revije

U proljeće ove godine civilna udruga Klub Sušačana navršila je punih 30 godina od svog osnutka, 11. travnja 1992. godine, te 30 godina kontinuiranog djelovanja na području Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Povodom izlaska iz tiska i predstavljanja novog dvobroja 119/120 Sušačke revije održat će se i svečano obilježavanje naše značajne obljetnice, uz kulturno-umjetnički program u kojem će sudjelovati KUD "Zametski koren", jedno od najstarijih kulturno-umjetničkih društava u našem gradu i Županiji koje ove godine slavi 100 godina postojanja i aktivnog rada.

Prigodna svečanost će se održati u utorak, 20. prosinca 2022., u 19.00 sati, u prostorijama Kluba Sušačana, Franje Račkoga 1B.

Pozivamo sve članove i prijatelje da nam se pridruže na prigodnoj obljetničkoj svečanosti i, u ovo predblagdansko vrijeme, s nama podijele našu radost i ponos. Vjernom članstvu zahvaljujemo na dugogodišnjoj pripadnosti i potpori Klubu te na urednom podmirivanju klupskih obveza. Koristimo ovu prigodu da svima zaželimo miran i radostan Božić u krugu obitelji te zdravu, sretnu i uspješnu novu 2023. godinu!

Radujemo se vašem dolasku! S poštovanjem,

Za Klub Sušačana, predsjednica:
Tamara Morić, dipl.ing.arh.     
 


Izložba

Otvorenje 2. samostalne izložbe - ulja na platnu Mirjane Marinić pod nazivom „Boje su u nama“održat će se u

       četvrtak 8.12.2022. u 18:00 sati
       u Klubu Sušačana, Račkoga 1/B.

Izložba će biti otvorena u prosincu 2022. i siječnju 2023. Izložbu će se moći razgledati radnim danom i to:

       ponedjeljak, srijeda i petak od 9.00 – 12:00 sati
       utorak i četvrtak popodne od 17.00 – 19:00 sati.OBAVIJEST ZA ČLANOVE I PRIJATELJE KLUBA SUŠAČANA

Obavještavamo cijenjeno članstvo i prijatelje Kluba Sušačana da u novoj 2023. godini namjeravamo ponovno pokrenuti neke od naših ustaljenih aktivnosti koje su zbog covida19 bile u prekidu, kako slijedi:
- plesnu školu, pod stručnim vodstvom Sonje Đula, 1 puta tjedno, ponedjeljkom od 19.30 sati
- tečaj engleskog jezika, 1 puta tjedno, 2 školska sata - voditelj/ica i termin još nisu određeni
- Fiziofit radionicu s fizioterapeutskim vježbama, pod stručnim vodstvom Jasne Žnidaršić, 4 puta mjesečno, 2 školska sata,
Tijekom prosinca želimo provjeriti dali postoji interes za navedene aktivnosti s kojima bismo započeli već u siječnju 2023. Ukoliko ste zainteresirani, molimo da se javite Tajništvu Kluba na tel. 051 377 320 u radno vrijeme (ponedjeljak, srijedu i petak od 9 do 12 sati te utorkom i četvrtkom od 17 do 19 sati) ili na e-mail: klub-susacana@ri.t-com.hr gdje ćete dobiti sve potrebne dodatne informacije.
Zahvaljujemo, uz srdačne pozdrave i najbolje želje za nastupajuće blagdane!

                         Izvršni odbor i predsjednica Kluba Sušačana  


OBAVIJEST ZA ČLANOVE KLUBA SUŠAČANA,

Obavještavamo cijenjeno članstvo Kluba Sušačana da smo preuzeli ulaznice za Novogodišnji koncert orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca koji će se održati 27. prosinca 2022. u 20 sati. Ukoliko ste zainteresirani, molimo da se što prije javite u Tajništvo Kluba. Ulaznice, s popustom 25% u odnosu na redovnu cijenu, mogu se kupiti u Klubu u radno vrijeme Tajništva (ponedjeljak, srijedu i petak od 9 do 12 sati te utorkom i četvrtkom od 17 do 19 sati). Zahvaljujemo, uz srdačne pozdrave!

                         Izvršni odbor i predsjednica Kluba Sušačana  


Poštovano građanstvo,

Čakavskoj večeri poezije koja će se održati u utorak, 15. studenog 2022. u 18 sati, u prostorijama Kluba Sušačana, Franje Račkoga 1b. U goste nam dolazi pučki čakavski pjesnik, gospodin Marijan Knez iz Kostrene, koji svoju poeziju piše na kostrenskoj čakavici. Rijetko se susreću tako dragi i vitalni ljudi kojima godine života ne predstavljaju prepreku već, upravo suprotno, poticaj za plodonosno stvaranje. Iako je poeziju počeo pisati relativno kasno to ga nije spriječilo da u svojim bilježnicama ispiše pregršt prelijepih i toplih pjesama, neke i u formi haiku poezije, neke i s mogućnošću uglazbljivanja. U njima čuva svoja sjećanja na djetinjstvo, na život „običnih malih ljudi“ našeg škrtog primorskog kraja koji je, iako težak i mukotrpan, ispunjen radošću življenja, nadom, optimizmom i vjerom u bolje sutra. A to je upravo ono što nam svima treba u turbulentnom i neizvjesnom vremenu u kojem živimo, zato nam se pridružite i uživajte u poeziji koju će autor popratiti i kojom notom odsviranoj na gitari ili mandolini. Garantiramo da ćete biti oplemenjeni jednim bogatim ljudskim iskustvom, jednim optimističnim pogledom na stvari oko nas i da ćete svoj život zasigurno cijeniti i voljeti više nego prije. Dođite, čekamo vas! Ulaz je slobodan!

                         Izvršni odbor i predsjednica Kluba Sušačana  


Poštovani članovi i prijatelji Kluba Sušačana,

iako je program izleta u Pokuplje objavljen u Novom listu, na Radio Rijeci, našoj web. stranici i poslan na e-mail adrese članstva, zbog premalog odaziva izlet se, nažalost, neće održati u planiranom terminu 12. studenog. Pokušat ćemo ga ponovo organizirati u proljeće 2023. Za ADVENT u Beču, zbog kratkoće vremena, nismo mogli dobiti potrebne rezervacije. Stoga, objavljujemo programe za 3 jednodnevna Adventska izleta u Udine, Ljubljanu i Klagenfurt u različitim terminima u prosincu. Ukoliko ima zainteresiranih koji na tim izletima nisu bili, molimo da se što prije jave organizatoru, Putničkoj agenciji Fiume Tours, Pod Kaštelom 5, na telefon 051 293 620 ili voditeljici Ines Ivašić, na mob. 099 3317067. U nadi da će se okupiti potreban broj izletnika, želimo da provedu lijep dan u adventskom ozračju navedenih gradova.

Uz srdačne pozdrave,                          

Izvršni odbor i predsjednica Kluba Sušačana

Detaljan program Adventskih izleta :
Advent u Udinama_2022.pdf   Advent Ljubljana _2022.pdf   Advent Klagenfurt i Velden_2022.pdf  IN MEMORIAM

U povodu Dušnog dana, s ponosom i pijetetom, prisjećamo se svih članova Kluba Sušačana kojih više nema među nama. Počivali u miru.                          

Izvršni odbor i predsjednica Kluba Sušačana
 


Poštovani članovi i prijatelji Kluba Sušačana,

nakon dugog razdoblja u kojem, zbog korone, nismo bili u mogućnosti organizirati izlete, ponovno pokrećemo tu našu tradicionalnu aktivnost kojoj ste se uvijek veselili i rado vraćali. Mnogi od vas su naši dugogodišnji izletnici i ovime ih želimo obavijestiti o nastavku organiziranja naših izleta.

Počinjemo s jednodnevnim izletom u Pokuplje, u subotu, 12. studenog 2022. godine, u organizaciji Kluba Sušačana i Putničke agencije Fiume Tours. Polazak je s Trga Bana Jelačića u 7.30 sati, komfornim turističkim autobusom, a povratak u Rijeku u večernjim satima. Ovom pozivu prilažemo detaljan program izleta. Molimo vas da ga pročitate, imamo potvrdu agencije Fiume Tours da je izlet vrlo zanimljiv i da ćete u njemu sigurno uživati kao i grupe koje su na njemu već bile.

Molimo zainteresirane da se što prije jave u Putničku agenciju Fiume Tours, Pod Kaštelom 5, na telefon 051 293 620 ili voditeljici Ines Ivašić, na mobitel 099 331 7067.

Do kraja godine planiramo organizirati i Advent u Beču. Molimo vas da nam u odabiru izleta pomognete vašim prijedlozima. Bili bismo sretni da, za početak, uspijemo organizirati ovaj jednodnevni izlet koji označava povratak našoj dugogodišnjoj aktivnosti koju ste voljeli. Veselimo se vašem odazivu, ponovnom viđenju i druženju s vama jer ćemo, zasigurno, provesti jedan lijepi i malo drugačiji dan.

Uz najbolje želje i srdačne pozdrave,

                            Izvršni odbor i predsjednica Kluba Sušačana
 

Detaljan program izleta: KLUB SUŠAČANA  POKUPLJE.pdf

 


 Novi broj 117/118 Sušačke revije

Izašao je novi broj Sušačke revije o čijem sadržaju urednik Alen Čemeljić u uvodniku piše:

U vremenima u kojima  živimo, vremenima pandemije, rata, mogućih novih ratova i opće nesigurnosti tekstovi Sušačke revije nas podsjećaju kako su rijetki bili periodi kada se ovdje, na našem komadiću svijeta, drugačije živjelo, jer se prečesto ovdje politika igrala s ljudima i širila nesigurnost. Svjedoče o tome brojne priče iz Sušačke revije iz ranijih, ali i iz najnovijeg  broja koji donosi dvadesetak sučakih, riječkih i primorskih priča. Tipična takva priča je ona pod naslovom Partiju ste izdale  o izložbi koja je posvećena stradalnicama u ženskom političkom logoru na Svetom Grguru. One su autorima izložbe iznijele svoje ispovijesti poput onog kako su po vrelom suncu od mora na brdo nosili teško kamenje da bi ga kasnije s hrpe vraćali do mora. I sve to u ime neke ideologije! Svjedoči o tome i priča proslavljenog našeg tenisača Nikole Pilića kojem su, iako je bio jedan od najvećih tenisača svijeta svog vremena, generali na čelu državnog teniskog saveza zabranili nastupe na turnirima zbog čega je čak osamdeset njegovih kolega, i to čak 13 od 16 najboljih u svijetu, odlučilo početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća bojkotirati slavni Wimbledon. Ili priča o Enricu Morovichu, autoru knjige Un Italiano di Fiume, kako mu je život od najranijih dana bio obilježen granicama i kako su ovdašnje livade i šumarci bili presječeni graničnom mrežom i bodljikavom žicom. Slične okolnosti nalazimo i u priči o našoj plesačici, glumici i redateljici Iri Prica koja je svoj umjetnički put započela u Dramskom studiju Kamov čiji je rad u HKD-u na Sušaku prekinut 1991. zbog ratnih okolnosti. Dakle, gotovo uvijek je na ovim prostorima vladala nesigurnost, neprekidno je postojala mogućnost političkih promjena o kojima su ovisili životi i ta se nit provlači kroz brojne tekstove Sušačke revije.

Kao i činjenica kako često nismo bili i još uvijek nismo svjesni brojnih naših vrijednosti. Nikada, primjerice, nismo riječke nebodere koji su temeljni motiv riječkog viuzalnog identiteta promatrali kao vrijednost, a i Riječki i Sušački neboder, piše autor Bojan Bilić, građeni su praktički istovremeno kada u New Yorku nastaju gradski simboli Empire State Building i Chrysler Building. Kao što u danima gradnje Pelješkog mosta o čemu se u Hrvatskoj na velike govori i piše, podsjeća Branko Šuljić, često zaboravljamo ili možda i ne znamo da kvarnerski otoci imaju čak četiri mosta: Paški koji je bio prvi naš most koji je povezao neki otok s kopnom, Krčki koji je u vrijeme gradnje imao najveći armiranobetonski luk na svijetu, te Osor i Privlaku. Nismo svjesni ni kakav smo stadion mogli dobiti na Kantridi. Naime,u razgovoru Damira Hercega s Ljubom Španjolom u novom broju Sušačke revije može se pročitati kako je naš cijenjeni arhitekt Boris Magaš otišao u Sydney po inspiraciju za gradnju novog stadiona da bi onda netko odlučio kako projekt  ne treba biti izveden na Kantridi već na Poljudu 350 kilometara južnije. A i dan danas, četrdesetak godina kasnije, pitamo se što će biti s Kantridom i plašimo se da je nećemo uspjeti obraniti od izgradnje nekakvih turističkih sadržaja zbog neshvaćanja o kakvom se stadionu - biseru, jedinstvenom na svijetu, radi. Prečesto i kroz povijest nismo uspijevali sačuvati brojne vrijednosti na riječkom području, pa u tekstu Igora Žica, pronalazimo podatak kako je prije stotinu i dvadesetak godina silno arheološko blago feldmaršala Nugenta sa Trsata u čak 86 sanduka odnešeno prema Arheološkom muzeju naše metropole. 

Neke se stvari, očito, ne mijenjaju: nesigurnost života u ovim našim krajevima, nesvjesnost s kakvim vrijednostima raspolažemo, nemogućnost da sačuvamo ono što imamo, a kamo li da se time pohvalimo. Puno je to materijala, na žalost, za još puno priča u novim brojevima Sušačke revije. Srećom, mnogih vrijednosti i te kako smo svjesni. Živimo normalnim i tihim životom, drugačije nego u nekim drugim dijelovima zemlje, što u ovom broju Revije potvrđuje i slavni Nikola Pilić. Svjesni smo i da smo još uvijek uspjeli sačuvati neke vrijednosti od liberalnog kapitalizma koji gleda isključivo i samo profit pa nismo iznenađeni kada Ira Prica kaže kako u Nizozemskoj samo pet posto umjetnika može živjeti od svojeg rada dok kod nas još uvijek postoje stalno zaposleni umjetnici u nacionalnim kazališnim kućama. Svjesni smo i brojnih ljudi svjetskih vrijednosti koji su kroz povijest rođeni ovdje pa smo u ovom broju Sušačke revije značajan prostor posvetili veličinama kao što su bili Jobo Kurtini, jedna od najvećih legendi našeg sporta, zatim legendarni psiholog Mihaly Csikszentmihalyi, kao i farmakolog svjetskog glasa Heinz Otto Schild. Dali su nam puno materijala za ovaj broj Sušačke revije koji će Vam, nadam se, biti zanimljiv u predstojećim ljetnim mjesecima, napisao je u uvodniku novog broja Sušačke revije urednik Alen Čemeljić.

Novi broj Revije može se nabaviti u Klubu Sušačana, u radno vrijeme tajništva, u kioscima iNovina u centru grada i u knjižari Edit na Korzu.


Predavanje u Klubu Sušačana

U četvrtak, 20.2.2020. u 18 sati  umirovljeni profesor Pomorskog fakulteta Josip Luzer održat će predavanje pod nazivom „Ropstvo od 18. stoljeća do današnjih dana“ kao nastavak predavanja o temi ropstva kroz povijest do današnjih dana.

Teme predavanja su:

Brodovi srama prevoze milijune robova,

Zašto je i kada došlo do ukidanja ropstva,

Novi oblici ropstva.

 


Umirovljeni profesor Pomorskog fakulteta Josip Luzer održat će prvo od dva predviđena predavanja o temi ropstva kroz povijest do današnjih dana:

 1. predavanje: četvrtak,13.2.2020. u 18 sati;

„Ropstvo od početaka civilizacije do 18. stoljeća“
 - Ropstvo u zakonicima
 - Razmjeri ropstva u svijetu
 - Robovi kao pokretači svjetske ekonomije, trgovine i bogaćenja naroda

 


Otvorenje grupne izložbe slika i skulptura “Raznolikosti”

 U ponedjeljak,10.2.2020.g., u 18 sati u prostorijama „Kluba Sušačana“ otvara se grupna izložba članova „SKANI kreativnog centra 50+“ koji će sa 68 umjetničkih djela većinom ulja na platnu, te nekoliko skulptura pokazati što su tijekom prošle godine stvarali. Tematike su razne: masline, barke, mrtva priroda, vedute, pejsaži...

Otvorenje izložbe bit će popraćeno nastupom Ženske klape“ Vongola“.


Dragi članovi i prijatelji Kluba Sušačana,

u  petak, 29. studenoga 2019. godine, s početkom u 19 sati,
u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku će biti promoviran novi dvobroj
Sušačke revije 107-108,
uz prigodni kulturno-umjetnički program u kojem će nastupiti polaznici
Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica.

Nakon promocije pozivamo vas na tradicionalno druženje, uz skromni domjenak, u prostorijama Kluba. Koristimo ovu prigodu da se, u ozračju nadolazećih blagdana, ponovno vidimo, družimo i veselimo s vama.  S radošću vas očekujemo!


                                                                           Predsjednica Kluba Sušačana :

                                                                             Tamara Morić,dipl.ing.arh.


UPOZNAJMO SVOJ GRAD

 Nastavljamo ciklus obilaska gradskih cjelina u subotu 30. studenoga uz stručno vodstvo Igora Žica.

Okupljanje je ispred spomenika "Piramida" u 10 sati.

Prijave nisu potrebne.

Itinerer: Piramida, kuće Ružić i Rendić, Istočni izlaz, Hrvatski kulturni dom, Kortil, škole, kuća Vilhar, Brajdica, Gradsko kupalište, Veslački klub, Istravino, Kazalište, Mrtvi kanal, Delta, mostovi, Spomenik oslobođenja, Hotel Kontinental, Prva hrvatska štedionica, Sušačke stube, Pješački most.


Dih mora“ – večer poezije i fotografije


U četvrtak, 21. 11. 2019., u 18 sati, u Klubu Sušačana  otvorit će se izložba fotografija s temom mora autora Tamare Brnelić i Ivana Kosića uz čitanje poezije na zavičajnoj čakavštini Rovinjskog sela autorice Marije Pogorilić. Poeziju čita Lea Ferari.

 


UPOZNAJMO SVOJ GRAD

Klub Sušačana nastavlja ciklus obilaska gradskih cjelina u subotu 26. listopada uz stručno vodstvo Igora Žica. Okupljanje je ispred OŠ Nikole Tesla u 10 sati, a završetak obilaska je ispred hotela Bonavia.

Itinerer:

Kosi toranj, crkva Marijina Uznesenja, Užarska ulica, Regionalni zavod, crkva sv. Vida, sakralna zbirka u crkvi, Pretorij Alpske klauzure, Stara vrata, Koblerov trg, Emilijeva fontana, Robna kuća Korzo, zgrada Grada Rijeke (stražnja strana), Trg Riječke rezolucije, Municipij, crkva sv. Jeronima, Dominikanski samostan, Radio Rijeka.

 


Otvorenje skupne izložbe radova Likovne udruge Matulji

U utorak, 15.10.2019. u 18 sati u prostorijama Kluba Sušačana bit će otvorenje skupne izložbe radova pod nazivom „Naš kraj“ polaznika Likovne udruge Matulji.

Ulaz je slobodan.


„UPOZNAJMO SVOJ GRAD”

Klub Sušačana nastavlja ciklus obilaska gradskih cjelina u subotu 5. listopada uz stručno vodstvo Igora Žica. Okupljanje je na Jelačićevom trgu (kod fontane) u 10 sati, a završetak obilaska je na Žabici. 

 Itinerer: Most hrvatskih branitelja, Mrtvi kanal, Delta, Supilov “Novi list”, HNK Ivana pl. Zajca, skulptura Ivana Zajca, Džamonjina Kugla, brod “Galeb”, Ribarnica, Lukobran (samo početak), Transadria, pravoslavna crkva sv. Nikole, prvo sjedište Narodne čitaonice riečke, Robna kuća Rijeka, Palača Jadrolinije i zgrada Luke, završetak na Žabici.


„UPOZNAJMO SVOJ GRAD”

Klub Sušačana poziva na obilazak Vila na Pećinama pod vodstvom profesora Theodora de Canziani Jakšića. Okupljanje je u „Parku Augusta Cesarca“ ispod vile Kozulić (hostel) na adresi Šetalište XIII divizije, u subotu 21. rujna u 10 sati.

Šetnja završava u Vili Ružić.

 


Klub Sušačana

Srijeda, 29.5.2019.g. u 18,30 sati

 

Otvorenje izložbe fotografija s temom mora “Živjeti more

Autor: Ivan Kosić

U sklopu programa “Fiumare”- Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije u organizaciji Kluba Sušačana održat će se otvorenje samostalne izložbe fotografija  s temom mora pod nazivom “Živjeti more” višestruko nagrađivanog autora Ivana Kosića. Među inima, u Rijeci je 2017.g. dobio nagradu Grand Prix Fernando Soprano i priznanje Primorsko goranske županije za kulturno stvaralaštvo na međunarodnoj razini.

„Ivan Kosić je u opusu „Živjeti more“ istražio ideju mora kao vlastitog svakidašnjeg okruženja. Dokumentirao je kako ga osjeća, kontekstualizira i interpretira. Svojim jedinstvenim vizualnim glasom temeljito i jasno prenio je osjećaje, kontekste i interpretacije ribarskog okruženja na nas i u nas.“( Lavoslava Benčić)


 

U  subotu, 11. svibnja 2019. godine, s početkom u 19 sati,

u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku će biti promoviran novi dvobroj

Sušačke revije 105-106,

uz prigodni kulturno-umjetnički program u kojem će,

pjesmom i plesom, nastupiti članovi Folklorne i Pjevačke skupine Udruge „Češka beseda“

 


Otvorenje izložbe putopisnih fotografija

"Afrička ljepotica Ethiopia"

Pozivamo vas na otvorenje samostalne izložbe putopisnih fotografija nagrađivane autorice Amy Jažić  pod nazivom "Afrička ljepotica Ethiopia“. Otvorenje je u utorak, 26.3..2019. u 18,00 sati u prostorijama Kluba Sušačana, Račkoga 1 b.

Ulaz je slobodan.


„VOX  FEMINAE“ - Izložba slika i keramike Klare Rabenseifner Miljević, Loredane Bradaschia i Božene Bubonja Kalebić


U četvrtak, 7. ožujka 2019., s početkom u 18,30 sati, u Klubu Sušačana u Rijeci, otvorit će se izložba slika i keramike „VOX  FEMINAE“ umjetnica  Klare Rabenseifner Miljević, Loredane Bradaschia i Božene Bubonja Kalebić. Izložbu će otvoriti kiparica i slikarica Tea Paškov, prof. U programu sudjeluju Danila Linić i Gordana Lenić (članice Udruge Tinta 910) s kratkim pričama  te Luka Totar (glazbeni nastup na gitari), uz slatki finale - „Croatian Choco Concept“ u aranžmanu Marine Prijatelj.

Izložba će se moći razgledati do 22. ožujka 2019., radnim danom od 8,00 do 13,00 sati.


Predavanje u Klubu Sušačana;

Josip Luzer : “BIJELO ZLATO”

Utorak, 26.2.2019.godine u 18 sati 

Umirovljeni profesor Pomorskog fakulteta iz Rijeke Josip Luzer  ispričat će drugi dio priče o soli.

Sol kao bijelo zlato bit će predstavljena publici kroz trgovinu solju, ratovima radi soli, soli kao državnom monopolu te važnost soli u prehrani.

Ulaz je slobodan.


Predavanje u Klubu Sušačana;

“Priča o soli”

 U utorak, 19.2.2019. godine u 18 sati u Klubu Sušačana, Ulica Franje Račkoga 1b,  umirovljeni profesor Pomorskog fakulteta iz Rijeke Josip Luzer  ispričat će „Priču o soli“ - Sol u jeziku, običajima, religiji, zdravlju ljudi i životinja; Proizvodnja soli; Sol i ljubavna strast.

 Ulaz je slobodan.

 


Poštovano članstvo,

pozivamo Vas da svojim prisustvom uveličate izbornu Skupštinu Kluba Sušačana koja će se održati u petak, 7. prosinca 2018. godine, s početkom u 18 sati, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i na kojoj će se birati predstavnička i izvršna tijela Kluba, sukladno Statutu. Ujedno će biti promoviran novi dvobroj Sušačke revije 103/104, uz prigodni kulturno-umjetnički program.

 U ozračju nadolazećih blagdana veselimo se ponovnom viđenju i zajedničkom druženju. S radošću vas očekujemo!

                                                                                                                                                                                               


Predavanje u Klubu Sušačana

Utorak, 4.12.2018.g. u 18 sati

“Večeras govorimo o Bakalaru”

 Umirovljeni profesor Pomorskog fakulteta iz Rijeke Josip Luzer održat će predavanje o važnoj ulozi bakalara u povijesti čovječanstva.

 “Bakalar se lovi u hladnim morima. Jede se svjež, usoljen i sušen. Priprema se na bezbroj načina, a u nas se najčešće konzumira sušen. Njime su se prehranjivale generacije ljudi u svijetu jer je predstavljao dragocjeni izvor proteina. Najveći uvoznici sušenog bakalara su Italija, Hrvatska i Nigerija.

U povijesti čovječanstva niti jedna vrsta ribe nije odigrala tako važnu ulogu kao bakalar. Zbog njega je procvjetala brodogradnja, unapređivala se tehnogija i razvila lukrativna trgovina. Istovremeno, ulov bakalara bio je povod za dugotrajne međudržavne sukobe pa i žestoke ratove. Nekoliko takvih bilo je između Islanda i Velike Britanije, ali još ranije između te iste Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Koncem prošlog stoljeća došlo je do pretjeranog izlova bakalara, nepoštivanja ribolovnih kvota i nevjerojatne gramzljivosti krupnog apitala. Kao rezultat takvog stanja, bakalar je u mnogim morima izlovljen, ribarska je industrija propala, tvornice se zatvorile.”( Josip Luzer )

Josip Luzer, umirovljeni profesor Pomorskog fakulteta iz Rijeke, od umirovljenja 2011. do danas održao je više o 50 javnih predavanja iz područja kulture, jezika i povijesti. Dobitnik je godišnje nagrade Primorsko-Goranske županije (2000.) i nagrade za životno djelo Grada Bakra (2014.).

 Ulaz je slobodan.


Otvorenje izložbe "Moj kraj"

autorice Tatjane Švalba

Klub Sušačana poziva vas na otvorenje samostalne izložbe slika zavičajnih motiva u tehnici akril na platnu autorice Tatjane Švalba,  članice  Likovne udruge Matulji, pod nazivom "Moj kraj". Otvorenje izložbe je u utorak,23.10.2018. u 18,00 sati u prostorijama Kluba Sušačana, Račkoga 1 b.

Izložba ostaje otvorena do 20.11.2018.g.


Osobita nam je čast pozvati Vas na svečanu akademiju u povodu obilježavanja

25 godina kontinuiranog izlaženja Sušačke revije

koja će se održati u  petak, 01. lipnja 2018. godine, s početkom u 19 sati,

u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

 

Istom prigodom bit će promoviran dvobroj 101/102 Sušačke revije. U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupit će Mješoviti pjevački zbor „Sklad“ iz Bakra, pod vodstvom prof. Nine Simčić, s popularnim pjesmama našeg kraja.


 PREDAVANJE

“Ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju“

Klub Sušačana , ponedjeljak, 28.  svibnja 2018. u 18:00 sati

- koja je svrha ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju?

- koja je razlika između ove dvije vrste ugovora?

- kako se sklapaju ovi ugovori?

- na što treba obratiti posebnu pozornost prilikom sklapanja ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju?

Cilj predavanja je edukacija građana (korisnika) o ugovorima o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju sa svrhom prevencije zlouporabe istih. Predavanje će biti popraćeno neformalnim druženjem i raspravom, a održat će ga Mia Cvijetić, mag. iur., iz udruge SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava.

Svi zainteresirani sudionici dobit će besplatno i informativno – edukativnu brošuru koja sadrži najvažnije informacije o ugovorima o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju.

 


Predavanje u Klubu Sušačana;

»Bakarska toponimija«

U četvrtak, 10.5.2018.g.  u 19 sati u Klubu Sušačana umirovljeni profesor Pomorskog fakulteta iz Rijeke  Josip Luzer održat će predavanje o toponimima,  o čemu nam oni govore, o imenima uvala, rtova, voda, ribarskih pošti, livada, šuma, brda, ulica... Što znači Palada, Puža, Lokaj, Hulbert ...?

Josip Luzer je od umirovljenja 2011. do danas održao  više od 50 javnih predavanja iz područja kulture, jezika i povijesti. Dobitnik je godišnje nagrade Primorsko-Goranske županije (2000.) i nagrade za životno djelo Grada Bakra (2014.).

 


Predavanje Daine Glavočić, Jasne Rotim Malvić i Srđana Škunce

»Riječka radnička naselja«

Klub Sušačana, utorak, 17.4.2018. u 19 sati

Sto godina izgradnje radničkih naselja u Rijeci, od kraja 19. do 80-ih godina 20. stoljeća tema je predavanja »Riječka radnička naselja«, Daine Glavočić, Jasne Rotim Malvić i Srđana Škunce. Daina Glavočić istražila je povijest radničkih naselja od kraja 19. stoljeća do Prvog svjetskog rata, Jasna Malvić Rotim razdoblje međuraća, a Srđan Škunca planiranje i izgradnju radničkih naselja nakon 1940.godine.

Cilj predavanja je  potaknuti svijest o potpuno zanemarenom segmentu baštine, izloženom devastaciji koja je sačuvana radnička naselja nagrizla do neprepoznatljivosti.

Ulaz slobodan.

 


Otvorenje izložbe “Zdenko Sila, Akvareli”

Četvrtak, 22.3.2018.g. u 18 sati će u Klubu Sušačana biti otvorenje izložbe “Zdenko Sila, Akvareli”.

Izložba  prikazuje radove riječkog arhitekta i urbanista, ing. Zdenka Sile koji je zarana iskazao  talent  za slikanje akvarelom.

Ulaz je slobodan


Otvorenje izložbe „Vali na djelu 

Utorak, 13.2.2018.g. u 18 sati će u Klubu Sušačana biti otvorena skupna izložba keramičkih radova i fotografija keramičkih radova pod morem Udruge za kreativno stvaralaštvo “Vali” iz Kostrene.

Izložba keramičkih radova i fotografija keramičkih radova pod morem je nastala prilikom  projekta  „Art Park“ -  u Kvarnerskom akvatoriju Podurinj, postavljena 2013. u suradnji s KPD Kostrena. Ista je privukla pažnju mnogobrojnih grupa ronilaca iz zemlje i inozemstva, te je fotografirana.
Izložba fotografija snimljena je i od strane HTV-a i prikazana u emisiji „More“.

Ulaz je slobodan.

 


Osobita nam je čast pozvati Vas na svečanu akademiju u povodu obilježavanja

izlaska iz tiska jubilarnog 100-tog broja Sušačke revije

 koja će se održati u  petak, 01. prosinca 2017. godine, s početkom u 19 sati,

u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Tom prigodom bit će promoviran dvobroj 99/100 Sušačke revije. U kulturno-umjetničkom dijelu programa, koji je koncipiran kao „lijepa i zanimljiva riječka priča“, nastupit će poznati riječki umjetnici, glazbenici i plesači, Fran Živković, nezaobilazni riječki „Putokazi“, te nagrađivani kantautori Robert Funčić, Robert Justinić i Sandro Bastijančić.

 


Otvorenje izložbe

Likovne udruge „Veli pinel“ iz Kostrene, pod nazivom,“ Kostrensko more i obala“

Otvorenje izložbe u suradnji s Likovnom udrugom “Veli pinel” iz Kostrene bit će u srijedu, 22. 11. 2017. godine, u 18 sati u prostorijama Kluba Sušačana, Franje Račkoga 1 b, Rijeka.

Izloženi radovi članova “Veli pinel” obuhvaćaju nekoliko likovnih tehnika, akril, ulje , suhi pastel, akvarel i pirografiju koja je izvedena pomoću sunčeve energije. Dio programa je minuta čakavske poezije po izboru I u interpretaciji pjesnikinje  Branke Kržik Longin.

 Ulaz je slobodan.


 

Otvorenje izložbe fotografija

Od tajanstvenih dubina podzemlja do planinskih visova Gorskog kotara“  

Da bi doprli do ulaza u podzemlje speleolozi moraju propješačiti kilometre nadzemlja. Prije i nakon napornog rada u podzemlju mogu, kao i ostali posjetitelji Gorskog kotara, uživati u bogatoj flori, fauni, gljivama i ostalim brojnim nadzemnim ljepotama prirode.

Nešto od atmosfere speleoloških istraživanja možete doživjeti na izložbi fotografija „Od tajanstvenih dubina podzemlja do planinskih visova Gorskog kotara“  koju zajednički organiziraju Speleološka udruga „Estavela“, Klub Sušačana i Javna ustanova „Priroda“.

Otvorenje izložbe je u prostorijama Kluba Sušačana, u srijedu, 18. listopada 2017. godine, u 18 sati, ul. Franje Račkoga 1 B., Rijeka. Ulaz je slobodan.

 


Predavanje u Klubu Sušačana;

 "Prava iz sustava socijalne skrbi"

U četvrtak, 28.9.2017.g. u 18 sati  u prostorijama Kluba Sušačana, F. Račkoga 1 b, predavanje po nazivom „Prava iz sustava socijalne skrbi“ održat će gospođa Ružica Ninić, diplomirana socijalna radnica, voditeljica odjela za odrasle osobe Centra za socijalnu skrb- Rijeka.

Koja  prava Vi ili Vama bliske osobe možete ostvariti iz sustava socijalne skrbi? Koji su uvjeti za ostvarivanja novčanih i drugi prava iz sustava socijalne skrbi? Kome se i kako obratiti u svrhu ostvarivanja prava? Ako Vas zanimaju odgovori na ova i druga pitanja o pravima iz sustava socijalne skrbi, pridružite nam se na besplatnom interaktivnom predavanju.

Predavanje je namijenjeno osobama starije životne dobi koje se žele informirati o dostupnim im pravima iz sustava socijalne skrbi, ali i ostalim zainteresiranim građanima/kama. Predavanje se održava u sklopu projekta „Mudrošću protiv nasilja nad najmudrijima“ kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a provodi udruga SOS Rijeka - centar za nenasilje i ljudska prava s partnerima i suradnicima. U sklopu projekta,  u udruzi SOS Rijeka dostupno je i besplatno psihološko savjetovanje osobama starije životne dobi koje su žrtve nasilja te besplatno pravno savjetovanje u vezi ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, nasilja nad osobama starije životne dobi te prava iz sustava socijalne skrbi.

 


Poštovani uzvanici, vjerni članovi i dragi prijatelji,

osobita nam je čast pozvati Vas na svečanu akademiju u povodu obilježavanja

25-te obljetnice osnutka i djelovanja Kluba Sušačana

koja će se održati u  srijedu, 31. svibnja 2017. godine, s početkom u 18 sati,

u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Istom prigodom bit će promoviran dvobroj 97/98 Sušačke revije. U kulturno-umjetničkom dijelu programa će nastupiti Mješoviti pjevački zbor „Jeka Primorja“, pod vodstvom maestra Igora Vlajnića, s popularnim pjesmama našeg kraja.

Pozivamo Vas da svojom prisutnošću uveličate značaj ove obljetnice. Našem vjernom članstvu zahvaljujemo na dugogodišnjoj pripadnosti i potpori Klubu.

S ponosom i radošću Vas očekujemo!

                                                                         Predsjednica

                                                                                                            Tamara Morić, dipl.ing.arh.


 «MORE U SUŠAČKOJ REVIJI 1993. - 2017.»

U povodu održavanja 6. KVARNERSKOG FESTIVALA MORA I POMORSTVA «FIUMARE 2017.», Klub Sušačana u svojim prostorijama postavlja izložbu priloga o moru iz časopisa SUŠAČKA REVIJA.  Izložba «MORE U SUŠAČKOJ REVIJI 1993. - 2017.» prikaz je dijela objavljenih tekstova s tematikom mora, pomorstva, pomorske tradicije i svih aspekata djelatnosti vezanih uz more  u našim krajevima.  Odabir izloženih tekstova i slika samo je mali dio onoga što je do danas objavljeno u SUŠAČKOJ REVIJI. Između gotovo 3000 objavljenih tekstova od nekoliko stotina autora, izložba će u 15 tematskih cjelina predstaviti 34 tiskana članka vezana uz temu mora te 22 autora koji su učestalo objavljivali članke u SUŠAČKOJ REVIJI, od prvog broja iz 1993. do broja 97/98 objavljenog ove godine.

Izložba će biti postavljena u prostorijama Kluba Sušačana, Rijeka, Račkoga 1b. Otvorenje je u srijedu, 24. svibnja 2017., s početkom u 12.00 sati. Organizator izložbe je Klub Sušačana, a autor izložbe je Miljenko Smokvina.

 


'Zlata vrijedni savjeti' fra Jure Marčinkovića

U prostorijama Kluba Sušačana, u četvrtak, 30.3.2017.g u 19.00 sati,  bit će predstavljeni 'Zlata vrijedni savjeti' fra Jure Marčinkovića.

Fra Juro Marčinković,  objavio je novu knjigu “Zlata vrijedni savjeti”  kojom u 12 cjelina daje savjete za pomoć u kućanstvu, upotrebu ljekovitog bilja, njegu tijela te kozmetičke savjete. Autor knjige otkrit će nam o čemu se radi u novoj knjizi i koje zlatne savjete trebamo koristiti u kućanstvu. Na promociji  možete kupiti knjigu direktno od autora knjige, fra Jure Marčinkovića.

ULAZ  JE  SLOBODAN

 


         Pozivamo Vas da svojim prisustvom uveličate izbornu Skupštinu Kluba Sušačana koja će se održati u četvrtak, 22. prosinca 2016. godine, s početkom u 17 sati, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i na kojoj će se birati predstavnička i izvršna tijela Kluba, sukladno Statutu.

Ujedno će biti promoviran novi dvobroj Sušačke revije 95/96, uz prigodni kulturno-umjetnički program.  

U ozračju nadolazećih blagdana veselimo se ponovnom viđenju i zajedničkom druženju. S radošću vas očekujemo!

Predsjednica Kluba Sušačana

Tamara Morić 

  


OTVORENJE IZLOŽBE FOTOGRAFIJA

"Volim grad koji teče"

autorica fotografija: Tamara Brnelić

ponedjeljak, 14.11.2016. u 18,00 sati;

Autorica fotografija Tamara Brnelić je do sada sudjelovala  na dvadesetak skupnih izložbi, aktivna je na međunarodnim i domaćih fotografskim portalima.  Vodi svoju stranicu Primorske poneštrice - foto priče na fejsu na kojoj se mogu naći fotografije ovog kraja.

 „Na ovoj izložbi s radošću dijelim s vama osobni doživljaj Rijeke i nadam se da će vas moje fotografije potaknuti da krenete u vlastito istraživanje grada na Rječini“ Autorica izložbe : Tamara Brnelić


Izložba fotografija u povodu obilježavanja 70-te obljetnice izgradnje Titovog mosta - trga na Rječini

 „MOST NA KOJEM SU SE SUSRELE OBALE GRADA KOJI TEČE....“

 ponedjeljak, 24. listopada 2016. godine

 O izložbi

 U sklopu kontinuiranog programa „BUDIMO ODGOVORNI ZA ŽIVOT ZAJEDNICE U KOJOJ ŽIVIMO“ koji Klub Sušačana provodi već duži niz godina, Izvršni odbor donio je odluku da se u mjesecu listopadu 2016. prigodnom manifestacijom obilježi 70-ta obljetnica izgradnje Titovog mosta preko Rječine, mosta kojim je omogućeno pješačko i kolno povezivanje dijelova grada na lijevoj i desnoj obali Rječine i čijom su izgradnjom, na simboličan način, Sušak i Rijeka sjedinjeni u jedinstveni grad. Međutim, simbolika toga mosta ima i dublje značenje jer su, njegovom izgradnjom 1946. godine, u širem smislu, prisajedinjeni matici zemlji dijelovi Istre i Hrvatskog primorja pod dotadašnjom talijanskom okupacijom. Istovremeno sa 70-om obljetnicom izgradnje Titovog mosta na Rječini preklapa se i 90-ta obljetnica izgradnje pograničnog željeznog mosta (Il ponte „di confine“, izgrađenog 1926. godine) na ovom istom mjestu, mosta na kojem je, u vrijeme talijanske okupacije naših krajeva, bila granica između Kraljevine Italije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Potaknuti 70-tom obljetnicom oslobođenja Rijeke koja je, u organizaciji Muzeja grada Rijeke, početkom lanjskog ljeta na Korzu obilježena impresivnom izložbom fotografija i faktografskih dokumenata o stradanju grada tijekom Drugog svjetskog rata, smatrali smo da i obljetnica poslijeratne izgradnje Titovoga mosta te početaka obnove porušene Rijeke i našeg primorsko-goranskog kraja također zaslužuje da se prigodno obilježi.

Klub Sušačana, preko faktografske građe istražene za potrebe tekstova objavljivanih u Sušačkim revijama i preko pojedinačnih privatnih arhiva fotografija naših članova, u posjedu je velikog fundusa fotografske i faktografske građe o mostovima koji su tijekom stoljeća naše burne povijesti izgrađeni, srušeni i ponovno građeni na ovoj lokaciji za potrebe prijelaza preko Rječine. Upravo zbog posjedovanja velikog broja fotografija o povijesnim događanjima na ovom mjestu, odlučili smo da je najbolja forma obilježavanja prije navedenih obljetnica organiziranje izložbe fotografija. Međutim, odmah nam je bilo jasno da nije dovoljno fokusirati se samo na izgradnju i rušenje talijanskog željeznog pograničnog mosta (Il ponte „di confine“) koji je razdvajao države te na poslijeratnu izgradnju i puštanje u promet ovog širokog, betonskog mosta koji je više nalik trgu, nego da je potrebno slijediti povijesnu kronologiju svih mostova o kojima postoji dostupna faktografska građa a koji su se nalazili na ovoj istoj lokaciji.

Za našu noviju povijest Titov most ima poseban značaj jer je omogućio povezivanje djelova grada na dvije obale iste rijeke, sjedinio Sušak i Rijeku u jednu cjelinu i označio početak obnove grada ali, simbolično i u širem smislu, omogućio i pripajanje dotadašnjih okupiranih dijelova Istre i Hrvatskog primorja matici zemlji, Federativnoj narodnoj republici Jugoslaviji. U prigodi službenog otvorenja novoizgrađenog mosta, 23. listopada 1946. godine, uz prisustvo velikog broja okupljenih stanovnika Rijeke, Sušaka i šire okolice, tadašnji predsjednik države Josip Broz Tito održao je svoj poznati govor o brisanju granice koja je dijelila ljude i države. U sjećanje na taj događaj i na dio povijesti našeg grada koju ne možemo i ne želimo nijekati, na mostu je postavljena spomen ploča s izvatkom iz Titovog govora koja i danas ondje stoji a o kojoj naše današnje mlade generacije vrlo malo znaju.

Iako je obilježavanje 70-te obljetnice izgradnje „mosta na kojem su se susrele obale grada koji teče...“ bila glavnim povodom ove manifestacije, izložba fotografija koncipirana je i postavljena na način da bi, povijesnom kronologijom faktografske građe o svim mostovima koji su se, protekom dugih stoljeća nemirne riječke povijesti, na ovom mjestu gradili, rušili i ponovno izgrađivali, svim našim sugrađanima, naročito djeci i mladima, đacima i studentima, vjerodostojno približila te povijesne događaje i da bi o njima ovim putem nešto više saznali.

Zahvaljujemo svima koji su pružili potporu našoj inicijativi i na bilo koji način pomogli u realizaciji ove manifestacije. 

Za  KLUB SUŠAČANA, predsjednica :

Tamara Morić, dipl.ing.arh.

Suradnja na realizaciji izložbe:

 • Autori  izložbe: Miljenko Smokvina i Tamara Morić
 • Tekstovi: Tamara Morić
 • Grafička priprema: Jasminka Maržić, TEMPORA, Rijeka
 • Digitalni tisak: PICTOR d.o.o., Kastav

 Za korištenje fotografske i faktografske građe zahvaljujemo:

 • Muzeju Grada Rijeke (izvadci iz knjige „Riječki mostovi / I ponti di Fiume“)
 • Zlatku Kraškoviću i Miljenku Smokvini (korištenje foto dokumentacije)
 • autorima članaka iz Sušačkih revija za korištenje dijelova teksta

 Na pomoći u realizaciji izložbe zahvaljujemo: 

 • Primorsko-goranskoj županiji, županu Zlatku Komadini i Uredu Županije,
 • Gradu Rijeci, gradonačelniku Vojku Obersnelu i Uredu Grada,
 • Odjelu gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem i
 • Odjelu gradske uprave za komunalni sustav

 


Predavanje u Klubu Sušačana;

prof. Igor Žic, „Mostovi na Rječini“

 

U utorak,18.10.2016.g. u 18 sati  u prostorijama Kluba Sušačana, F. Račkoga 1 b, prof. Igor Žic  održat će predavanje pod naslovom „Mostovi na Rječini“.

„Rijeka je grad koji je nastao iz vode. Savršeno smješten na ušću Rječine, preko rimske Tarsatice do srednjovjekovnog grada Rijeke Svetog Vida (Flumen Snacti Viti), grad unutar zidina bio je prilagođen morskoj obali. Nepravilnost gradskih zidina vezana je isključivo uz praćenje morske obale. Kako je Rječina nanosila zemlju i kamenje, tako se grad udaljavao od trsatskog brijega, pa se pojavila potreba za mostom. Od mosta iz sedamnaestog stoljeća do današnjih mostova, puno toga se promijenilo. Puno gradskih i državnih dvojbi dovelo je do niza rušenja i gradnji. Današnji niz mostova koji spajaju Rijeku i Sušak dobar je pokazatelj razvoja grada“. Prof. Igor Žic

Ulaz je slobodan.


Predavanje u povodu 150. obljetnice izuma Luppis-Whitehead torpeda u Rijeci

U srijedu,5.10.2016.g. u 18 sati u prostorijama Kluba Sušačana, F. Račkoga 1 b, Miljenko Smokvina, dipl.ek., samostalni istraživač riječke baštine,  održat će predavanje u povodu 150. obljetnice  izuma Luppis-Whitehead torpeda u Rijeci o  povijesti riječkog torpeda  i o sadašnjem trenutku riječke industrijske baštine.

 Ulaz je besplatan.

 


Predstavljanje  “Sušačke revije” broj  93/94

Petak, 17.6. 2016.g. u 18 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku će biti promoviran novi  dvobroj Sušačke revije 93/94.

U prigodnom kulturno-umjetničkom programu predstavljanja Sušačke revije nastupit će Ženska klapa Trsat i članovi Športskog plesnog kluba “Dancer”  Darian Sergo i Elena Kenda.

 

 


Otvorenje skupne izložbe slika i nakita Crveno i crno“

Klub Sušačana i Kreativna radionica Matice umirovljenika grada Rijeke “Korak po korak” pozivaju vas na otvorenje skupne izložbe radova, slika i nakita, polaznika kreativne radionice. Otvorenje izložbe je u ponedjeljak, 30.5.2016. u 18,00 sati u prostorijama Kluba Sušačana.

Ulaz je slobodan.


U povodu Dana Primorsko-goranske županije, 14. travnja 2016. godine,

KLUB SUŠAČANA i JAVNA USTANOVA „PRIRODA“

pozivaju vas na otvorenje izložbe fotografija

„ČUDESNO LIJEPA“

uz prikazivanje filma o prirodnoj baštini Primorsko-goranske županije

pod istim naslovom, u režiji Bernardina Modrića i trajanju od 30 minuta

 Otvorenje izložbe je u četvrtak, 14. travnja 2016., u 19,00 sati, u prostorijama Kluba Sušačana, Rijeka, Račkoga 1 B.

Ulaz je slobodan.


Pozivamo vas na predavanje „Žena za sva vremena“ koje će se održati povodom Međunarodnog dana žena u ponedjeljak 7.3.2016.g u 18 sati u prostorijama Kluba Sušačana.

Predavanje će održati Ania Škrobonja, magistra kulturologije i doktorantica Filozofskoga fakulteta u Zagrebu - doktorski studij književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture (odsjek komparatistike). Rijec je o multidisciplinarnom pristupu poziciji žene u postmodernizmu odnosno prikazu kako je (i je li) promijenjena percepcija uloge žene u društvu i s čime se još žene bore. Kako na tu temu gledaju mediji, a kako žene same. Ania Škrobonja mišljenja je da su (patrijarhalne) predrasude zapisane u kodovima ženskih i muških obrazaca ponašanja, implantirane u sustav očekivanja bez obzira jesmo li muškarci ili žene te da smo pod različitim utjecajima obrazovanja, medija, političkih ideologija. Svoju teoriju potkrijepit ce kroz medije kao što su film, glazba, ženski i muški časopisi, reklame...  

Također, svi posjetitelji moći će razgledati izložbu slika malog formata na temu cvijeća u tehnici akvarela koju Ania Škrobonja Skani postavlja povodom Dana žena. Izložba će se moći razgledati u periodu od dva tjedna. 
Ulaz je besplatan na oba događaja.


Naše tradicionalno druženje sa članovima i prijateljima Kluba Sušačana koji žive u Zagrebu te predstavljanje Sušačke revije će se održati u Književnom klubu Booksa u Martićevoj ulici, u četvrtak 4. veljače 2016. u 18 sati.

Moderatorica događanja će biti gospođa Vesna Spinčić Prelog, pozdravni govor održat će predsjednica Kluba Sušačana Tamara Morić, a Sušačku reviju predstavit će glavni urednik Alen Čemeljić.

 


Predavanje u Klubu Sušačana - predavač; Fra Juro Marčinković

Pozivamo vas da u četvrtak, 10.12.2015.g. u 18 sati u Klubu Sušačana prisustvujete predavanju koje će održati Fra Juro Marčinković, autor  knjige „Ljekaruša".

U knjizi „Ljekaruša“ autor je u 14 cjelina opisao 136 bolesti i stanja sa savjetima za ozdravljenje uz pomoć biljnih pripravaka i pravilne prehrane. Savjeti su razumljivi, a sastojci dostupni i jeftiniji od mnogih kupovnih lijekova.

Fra Juro Marčinković (1942.) hrvatski je misionar u Victoriji na sjevernom tihooceanskom kanadskom otoku Vancouveru, franjevac provincije Bosne Srebrne od 1963., katolički svećenik od 1970., diplomirani teolog i magistar pravnih znanosti. Studirao je i tradicionalnu kinesku medicinu. Već više od pola stoljeća druguje s ljekovitim biljem, proučava ga, skuplja i pomaže mnogim ljudima da ozdrave ili da im bude bolje.

Ulaz je slobodan.                                                                                                                  


Dragi članovi i prijatelji Kluba Sušačana,

srijedu, 09. prosinca 2015. godine, s početkom u 18 sati,

u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku će biti promoviran novi dvobroj

Sušačke revije 91/92, uz prigodni kulturno-umjetnički program.

U prigodi promocije novog dvobroja revije i u ozračju nadolazećih blagdana veselimo se ponovnom viđenju i zajedničkom druženju.

S radošću vas očekujemo!

 


OTVORENJE IZLOŽBE

RIJEČKE KREATIVKE DORIS JANKOVIĆ

U četvrtak 12. studenoga  2015.g u 19 sati u prostorijama KLUBA SUŠAČANA otvara se izložba pod nazivom "Vunu sanjam" riječke amaterske slikarice i kreativke Doris Janković. Autorica će izložiti  tapiseriju, šalove u tehnici nuno filcanja, kape,  svjetleće objekte, mekano kamenje i malo filcanog voća… Različite vune, različite tehnike i različiti doživljaji. Suprotnosti u koloritu, teksturi i dimenzionalnosti.

Izložba će biti otvorena do 4.  prosinca a može se razgledati radnim danom od 9-13 sati.

Ulaz je slobodan.


Klub Sušačana organizira novi obilazak Rijeke pod vodstvom prof. Igora Žica, u subotu 7. studenog 2015. godine.

Okupljanje zainteresiranih je ispred zgrade Riječke nadbiskupije u 10.30 sati. a potom će se razgledati Ciottina ulica, Teatro Fenice, Zagrad, Mali neboder, Dom stranaka, stara riječka bolnica, lokacija velike sinagoge, Pomorski fakultet, Ekonomska škola i fakultet, sačuvana sinagoga i tržnica Brajda.

Zainteresirani mogu  dobiti dodatne informacije i obaviti prijavu  putem  e-maila klub-susacana@ri.t-com.hr  ili na broj telefona 377 320.


Dragi članovi i prijatelji,

 u srijedu, 27. svibnja 2015., s početkom u 18 sati,

u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održat će se Izvanredna skupština

Kluba Sušačana zbog usklađenja Statuta s novim Zakonom o udrugama.

Ujedno će biti predstavljena i nova Sušačka revija broj 89/90.

U muzičkom dijelu programa nastupit će Mješoviti zbor Trsatske čitaonice i Ženska klapa „Trsat“ uz klavirsku pratnju prof. Vesne Miletić. Po završetku događanja u Hrvatskom kulturnom domu, pozivamo vas u prostorije Kluba na druženje i skroman domijenak. 

Dođite, s radošću vas očekujemo!

 


Pozivamo vas da prisustvujete  predstavljanju knjige « Krš i kuš » autorice Bosiljke Crnković Vanini.  

O knjizi će govoriti čakavska pjesnikinja Maja Dubrović, prof., a kao posebna gošća, naša poznata glumica Lela Margitić će nam čitati pjesme iz knjige "Krš i kuš" uz  muzičku pratnju Mihalja Ivkovića, virtuoza na harmonici međunarodnoga glasa.

Predstavljanje knjige je u subotu, 18. 4. 2015. godine u 17.00 sati  u  prostorijama Kluba Sušačana.  


OTVORENJE IZLOŽBE SLIKA

U utorak, 14. travnja u 19 sati u prostorijama KLUBA SUŠAČANA, otvara se izložba autorice Snježane Margitić pod nazivom

"U Rijeci rijeka".

Izložbu će otvoriti likovni kritičar prof. Theo de Canziani.     

 

U Rijeci rijeka...

Fluidan likovni izričaj Snježane Margitić definiran je neizmjernom energetskom dinamikom stvaralačkog napona. Kreacija kao životna potreba,moranje koje je neupitna definicija stvara nanovo nove vizure osobnog,intimnog života žene. U pasažu ostvarenih izložbi Snježana Margitić obogaćuje istom nas i sebe vizualizacijom svoje energije,emocija i promišljanja ostvarujući opuse koji iako varijacija prisežu jednom ishodištu. U novom ciklusu ženske umjetničke poetike tušem i perom svojom prepoznatljivom strpljivošću gradi svijet naoko strogo definirane linije no u kompoziciju multiplikacijom iste uvodi snaznu dinamiku titrave emotivne borbe. Zanavijek motivski usmjerena ženskom liku,sebi ,tvori monokromatske cjeline tek na čas uznemirene efektom trasparentne lavirane mekoće. Sada u svijet požutjela papira oplemenjena teksturom poljskog cvijeca uvodi i tuš u boji koji gotovo apstraktnom definicijom biva kontrapunkt dominantnoj figuraciji. Upravo taj novi segment apostrofira naznačenu fluidnost posvećenu majci Rijeci. Vodi što nas rodi...

 Theodor de Canziani

Ulaz je slobodan.


U povodu proglašenja 2015. godine Međunarodnom godinom svjetlosti KLUB SUŠAČANA i JAVNA USTANOVA „PRIRODA“ pozivaju vas na otvorenje izložbe fotografija

 „SVJETLO I MALI SKRIVENI SVJETOVI PRIRODE“

Kako svjetlo razotkriva male skrivene svjetove posvuda oko nas?

Na općoj skupštini Ujedinjenih naroda održanoj 20. prosinca 2013. godine donesena je rezolucija kojom se 2015. godina proglašava Međunarodnom godinom svjetlosti. Tim povodom u suradnji Kluba Sušačana s Javnom ustanovom „Priroda“ priređena je izložba fotografija čiji su autori nekoliko vrsnih fotografa izvježbanog i neobično istančanog oka za otkrivanje „malih skrivenih svjetova prirode“. Njima je upravo svjetlo glavni saveznik u razotkrivanju neobjašnjivih tajni i ljepota prirode.

Na izložbi su prikazani motivi malih bića – inače uglavnom skrivenih od očiju običnog prolaznika – koji obasjani zrakama svjetlosti odjednom zabljesnu i razotkriju se fotografu u punoj ljepoti, svaki u svom svjetlosnom „mikrokozmu“. Snimljeni su na lokacijama od Liburnije preko Kastavštine, Obruča, Kamenjaka..... do Gorskog kotara i Velebita.

Otvorenje izložbe je u četvrtak, 26. veljače 2015., u 19,00 sati, u prostorijama Kluba Sušačana, Rijeka, Račkoga 1b.

 


 

 Poštovano članstvo, 

pozivamo Vas da svojim prisustvovanjem uveličate izbornu Skupštinu Kluba Sušačana  koja će se održati u petak, 12. prosinca 2014. u 18 sati,  u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i na kojoj će se birati predstavnička i izvršna tijela Kluba, sukladno Statutu.

Tom prilikom bit će predstavljen i novi dvobroj 87/88 naše Sušačke revije.  U prigodnom programu će nastupiti mladi riječki polaznik Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka i plasači Športskog plesnog kluba „Dancer“ iz Rijeke.              

U ozračju nadolazećih blagdana veselimo se vašem dolasku i zajedničkom druženju u prostorijama Kluba. S radošću vas očekujemo!                                                                                                                                       


 
 
 
U četvrtak 4. prosinca u 19 sati u prostorijama KLUBA SUŠAČANA, otvara se izložba pod nazivom "Crveno i bijelo" riječke slikarice i novinarke Sandy Uran.
 
Autorica se predstavlja s osam radova. Dva rada su iz Crvene faze a ostali predstavljaju okosnicu iz Bijele faze, u kojima kao likovni materijal koristi nesvakidašnje likovne elemente poput morske soli, papra, kave, tjestenine, polimere... Izložbu će otvoriti likovni kritičar prof. Theo de Canziani.     
 
 

 

Odsjek darivatelja krvi Gradskog društva Crvenog križa Rijeka organizira akciju darivanja krvi koja će se održati u ponedjeljak 18. kolovoza u vremenu od 8 do 12 sati u Centru za darivanje krvi (Dom Crvenog križa, Janka Polića Kamova 32).

Akcija se po prvi puta organizira u suradnji s Klubom Sušačana i namijenjena je darivateljima krvi s područja mjesnih odbora Pećine, Podvežica, Gornja Vežica, Trsat, Vojak, Krimeja, Bulevard i Centar, koji do sada nisu organizirali samostalne akcije.

Pozivamo stoga sve darivatelje, kao i građane koji žele po prvi puta darovati krv, da se odazovu akciji i pomognu u prikupljanju dostatnih količina krvi i krvnih pripravaka za potrebe KBC Rijeka.

Svoj dolazak možete najaviti na tel. Odsjeka darivatelja krvi (213-873) do 14. kolovoza a sve informacije o darivanju krvi možete pronaći na stranici Gradskog društva Crvenog križa Rijeka.

 


Pozivamo vas da prisustvujete  predavanju o temi:

„Claustra Alpium Iuliarum: kameni zatvarači Julijskih Alpa“

 (Najveći kulturno-povjesni monument u Hrvatskoj  kao šansa za revalorizaciju,

znanstveno istraživanje, međunarodnu suradnju i turizam)

Predavač:

mag.arh. Mario Zaccaria

Svi oni koje zanima rimska povijest i njezino Carstvo su vjerojatno čuli za Hadrijanov i Antoninov Zid u današnjoj Engleskoj odnosno Škotskoj. Vjerojatno su čuli i za limes na Dunavu i Rajni koji je stoljećima pružao otpor germanskim plemenima u njihovim nakanama invazije ili pljačke na bogatog susjeda. 

 No malo njih zna za Claustru Alpium Iuliarum, odnosno „zatvarače Julijskih Alpa“ kako ih imenuje visoki službenik, vojnik, prijatelj cara Juliana Apostate i povjesničar iz 4 st. nove ere, Amijan Marcelin.  To je sistem zidina, utvrda, kula i gradova, jedna čitava vojna oblast, koju je dao graditi car Galijen (250-258 n.e.) ili njegovi nasljednici Klaudije II Gotski i Aurelijan, kako bi zaustavili barbarske horde nakon probijanja limesa na Dunavu.  Postojanje tako ogromne infrastrukture, najvećeg kulturno-povjesnog monumenta bi bio prigodan teren za međunarodnju suradnju u osmišljavanju turističke destinacije na prostoru brojnih općina po kojem se prostire, uključujući Grad Rijeku.

Predavanje će se održati u  Klubu Sušačana, F. Račkoga 1 b

u četvrtak, 27. ožujka 2014. godine u 19.00 sati

ULAZ JE  SLOBODAN


OTVORENJE IZLOŽBE SLIKA DORIS JANKOVIĆ

 Mjesni odbor Centar-Sušak i Klub Sušačana pozivaju na otvorenje izložbe slika riječke slikarice amaterke Doris Janković u  četvrtak 13. 3. 2014. god. u 19,00 sati, u KLUBU SUŠAČANA, Ulica F. Račkoga 1b.

 Ulaz je slobodan.


OTVORENJE  IZLOŽBE  "UNIJE 2013"

Pozivamo vas na otvorenje izložbe radova studenata Akademija primijenjenih i likovnih umjetnosti (iz Hrvatske i inozemstva) koji su sudjelovali u volonterskoj ekološko-umjetničkoj akciji "Unije 2013", održanoj na otoku Unije u srpnju 2013. god., četvrti put za redom.

Cilj akcije je upoznati mlade ljude s opsegom i karakterom onečišćenja obale s naplavinama, kojima mladi volonteri daju drugu vrijednost koristeći ih za kreativni izričaj.

Naplavine s otoka Unije koristi i koreografkinja Kate Foley za scenu i kostime u projektu Harvester International, kojeg će predstaviti na otvaranju izložbe.

Kako su volonetri provodili akciju čišćenja obale otoka Unije, kako se manifestirao njihov umjetnički i kreativni izričaj, što su djeca radila na likovnim radionicama i kako naplavine koristi koreografkinja Kate Foley - pogledajte na izložbi. 

Izložba će biti otvorena u četvrtak 6.veljače 2014. god. u 19,00 sati, u KLUBU SUŠAČANA, Ulica R. Račkoga 1b u Rijeci.


 

Pozivamo vas da prisustvujete  predavanju o temi:

« Riječki svjetionik na Mlaki  »

Predavač:

kap. Jakov Karmelić

Svjetionici su kao putokazi moreplovcima postojali praktički od početka plovidbe, razvijajući se od improviziranih krijesova do današnjih automatiziranih svjetionika na struju ili solarnu energiju. Riječki svjetionik među svima njima ističe se svojom jedinstvenom sudbinom. Njegova osobitost je da nije postavljen na osamljenom otočiću, hridi ni isturenom rtu nego se danas nalazi u gradu. Tijekom desetljeća mijenjao je nekoliko puta svoj položaj, karakteristike svjetla i konstrukciju, a imao je i svoju repliku u Budimpešti.

Danas, nakon punih 130 godina od prvobitnog postavljanja na vrhu riječkog lukobrana, i u potpuno drugačijim okolnostima, riječki svjetionik na Mlaki može poslužiti kao edukacijski centar i muzejska zbirka svjetioničarstva i biti još jedan interesantan turistički punkt u gradu Rijeci.

Predavanje će se održati u  Klubu Sušačana, F. Račkoga 1 b

u četvrtak, 30. 1. 2014. godine u 19.00 sati

ULAZ JE  SLOBODAN

 


 

OTVORENJE IZLOŽBE AKVARELA IVANA KINKELE

Vedute Rijeke, Sušaka i Staroga grada

U četvrtak,19.12.2013.g.  u 19,00 sati, u KLUBU SUŠAČANA,  bit će  otvorenje izložbe akvarela Ivana Kinkele.  

Ulaz je slobodan.

"Shvaćajući portretiranje Grada svojom kulturnom misijom, Kinkela je ostvario svojevrsnu dokumentaciju prošlih vremena, pobuđujući nostalgična sjećanja starijih Riječana, a dajući današnjim mlađima, uvid u Rijeku kakva je bila sredinom 20. st. Ova je izložba likovnih veduta usmjerena podsjećanju na vremena koje su mnogi od nas doživljavali a danas ih, zahvaljujući djelima iz vrlo bogate likovne ostavštine riječkog slikara Ivana Kinkele, vidimo u novom i drugačijem ruhu"

Daina Glavočić


Dragi članovi i prijatelji našeg Kluba,

 u godini u kojoj slavimo 20-tu obljetnicu izlaženja našeg časopisa pozivamo vas da

petak, 13. prosinca 2013. godine, s početkom u 19 sati,

u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku prisustvujete svečanoj promociji nove

Sušačke revije broj 84

U muzičkom dijelu programa nastupit će Klapa Kvarner.

U ozračju nadolazećih blagdana veselimo se ponovnom viđenju i zajedničkom druženju. S radošću vas očekujemo!                                                                                                                                                                                                  

 Predsjednica Kluba Sušačana :

                                                                                   Tamara Morić, dipl.ing.arh.

 


Pozivamo Vas na otvorenje izložbe

 NENE NOSALJ PERŠIĆ

(za blagdan SV. NIKOLE  zaštitnika judi od mora)

Tijekom višegodišnjeg postavljanja izložbi u prostoru Kluba Sušačana, prikazivane su slike, grafike, crteži, mozaici, vitraži, ali ovoga puta sadržaj izložbe čine eksponati po sadržaju, sukladni svetkovini prosinca, blagdanu – Sv. Nikole – autorice Nene Nosalj Peršić čiji je izraz na tragu nematerijalne kulturne baštine koja kao pojam obuhvaća prakse, izraze, znanja, vještine, predmete i rukotvorine povezane s kulturnom baštinom lokalne zajednice u kojoj je  pojedinci prihvaćaju kao dio svojeg naslieđa, prenoseći to svojim djelovanjem iz generacije u generaciju, stalno iznova stvarajući djela kao reakciju na svoje okruženje, te uzajamnim  djelovanjem s prirodom stvaraju i svoju povijest. Ona im pruža osjećaj identiteta i kontinuiteta te tako promiče poštovanje za kulturnu raznolikost i ljudsku kreativnost. Nena se upravo time bavi.

Četvrtak, 5. prosinca u 19,00 sati

ULAZ SLOBODAN


Pozivamo vas da prisustvujete  predavanju o temi:

« Jadranski pomorci na Arktiku»

Predavač:

Miljenko Smokvina dipl. ek.

Tema  predavanja je 140. obljetnica otkrića Zemlje Franje Josipa, arhipelaga na Arktiku. Austro-ugarska ekspedicija otkrila je to otočje 1873. godine. U ekspediciji su sudjelovala 24 člana posade, od kojih je polovica bila s naše istočne Jadranske obale;  Istre, Rijeke, Primorja, otoka i Dalmacije. Obljetnica se ove godine obilježila u Norveškoj, u Vardou i Oslu, u prisustvu brojnih potomaka učesnika ekspedicije te popratnim znanstvenim  skupom.

 Predavanje će se održati u  Klubu Sušačana, F. Račkoga 1 b

u četvrtak, 28. studenoga 2013. godine u 18.00 sati

ULAZ JE  SLOBODAN


 

U tajništvu Kluba Sušačana je započela prodaja ulaznica za Novogodišnji koncert po posebnoj cijeni za članove kluba.

Koncert će se  održati u petak, 27. prosinca s početkom u 20,00 sati u HNK „Ivana pl. Zajca“.

Informacije i rezervacije u tajništvu Kluba.


Pozivamo vas da prisustvujete:

PREZENTACIJI I OTVORENJU IZLOŽBE FOTOGRAFIJA

U četvrtak, 14. 11. 2013. godine u  19,00 sati, u KLUBU SUŠAČANA, bit će prezentacija i otvorenje izložbe fotografija

“UMIRANJE SJEĆANJA NA GROBLJU KOZALA“

Izložbu su uredili:

 mr.sc. Daina Glavočić, fotograf Egon Hreljanović i dr.sc. Irvin Lukežić.

Ulaz je slobodan.

 


 

       Poštovani članovi i prijatelji Kluba Sušačana,      Obavještavamo vas da pokrećemo novi ciklus  tečaja  engleskog jezika.

Tečaj će se održavati jednom tjedno i to srijedom u manjim grupama do deset polaznika. Tečaj vodi naša suradnica Sanja Lujić Pirc, profesorica hrvatskog i engleskog   jezika.  

Prijaviti se možete na: -  klub-susacana@ri.t-com.hr; ili telefon : 377 320.

Očekujemo vaše prijave!

 


 

Poštovani uzvanici, dragi prijatelji našeg Kluba,

 osobita nam je čast pozvati Vas na svečanu akademiju u povodu

20-te obljetnice kontinuiranog izlaženja „Sušačke revije“

koja će se održati u petak, 13. rujna 2013.,

u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, s početkom u 19 sati.

 

Istom prigodom bit će promovirana i nova Sušačka revija broj 82/83. U muzičkom dijelu programa će nastupiti pjevački zbor „Josip Kaplan“ iz Rijeke.

Pozivamo Vas da svojom prisutnošću uveličate značaj naše obljetnice. S ponosom i radošću Vas očekujemo!

Predsjednica Kluba Sušačana:

Tamara Morić, dipl.ing.arh.

 


 

Pozivamo vas da prisustvujete  projekciji dokumentarnog filma o gradovima;

 Grobnik, Trsat, Bakar, Hreljin, Drivenik, Grižane, Bribir, Novi Vinodolski i Ledenice

 « Vinodol i Vinodolski zakonik»

 autora: Čedomila Šimića, dipl. snimatelja i redatelja

Čedomil Šimić, rođeni Bakran, jedan je od nekolicine hrvatskih filmaša koji su svojim djelom zadužili nacionalnu dokumentarističku i snimateljsku baštinu. Autor je niza televizijskih reportaža, feljtona i dokumentarnih filmova.

Klub Sušačana, F. Račkoga 1 b

četvrtak, 20. lipnja 2013.g u 19 sati

 ULAZ JE SLOBODAN


 OTVORENJE IZLOŽBE SLIKA

“POZDRAV PRIRODI“

 U četvrtak 9. svibnja 2013. god. u 19,00 sati, u KLUBU SUŠAČANA, Ulica F. Račkoga 1b

bit će otvorenje izložbe članova dvije umjetničke sekcije „Romolo Venucci“ ; slikarske grupe i batik sekcije.

 Izložbu možete pogledati radnim danom od 8-13 te utorkom i četvrtom i popodne od 17-19.

Ulaz je slobodan.


Pozivamo Vas da prisustvujete predavanju o temi:

MEĐUZAVISNOST  RAZVOJA  GRADA  RIJEKE  I  RIJEČKE LUKE

Predavač: Zdravko Ćiro Kovačić

Zdravko Ćiro Kovačić će iznijeti jedno kritično mišljenje o sadašnjim planovima i radovima na izgradnji dvaju malih kontejnerskih terminala na dvjema odvojenim lokacijama u centru grada.

Predavanje će se održati u četvrtak, 25. travnja 2013.g. u prostorijama Kluba Sušačana, s početkom u 19,00 sati. Ulaz je slobodan.


Pozivamo Vas na predstavljanje

 Sušačke revije br. 81

koje će se održati u Kongresnoj dvorani Hotela Neboder (ulaz s terase)

u petak, 12. travnja 2013.godine  u 19 sati.

U muzičkom dijelu programa nastupit će

duo Tea Grubišić - violina i Diana Grubišić Ćiković - harfa.


Pozivamo vas da prisustvujete  predavanju o temi:

 « RUŽIĆEVA I VODOVODNA ULICA: BISERI INDUSTRIJSKE BAŠTINE»

Predavačica:

Ivana Golob, mag.hist.art et educ.inf.

Područje od Školjića do Banskih vrata, koje obuhvaća dvije ulice – Ružićevu i Vodovodnu, vrelo je objekata industrijske baštine. Budući da je to područje bilo iznimno pod utjecajem političkih previranja kroz 19. i 20. stoljeće, jer je bilo pogranično područje ili/i međa dvaju gradova, možemo pratiti raznolik razvoj i međusoban utjecaj dvaju industrijskih zona koje su nažalost danas u ruiniranom stanju.

Predavanje će se održati u  Klubu Sušačana, F. Račkoga 1 b

u četvrtak, 28. ožujka 2013.g u 19 sati    

ULAZ JE SLOBODAN

 


OTVORENJE  IZLOŽBE 

 Klub Sušačana i Likovno društvo „KVARNER „

pozivaju Vas na otvorenje izložbe radova članova Likovnog društva Kvarner

 Otvorenje; četvrtak, 14.03.2013. u 18 sati

 Klub Sušačana,Rijeka, F. Račkoga 1B 
 


  Pozivamo vas da prisustvujete  predavanju o temi:

«Morske kupališne građevine u Rijeci i Sušaku, povijesni i suvremeni kontekst»

Predavač: Dr.sc. Julija Lozzi Barković

 

Morske kupališne građevine na Kvarneru i na otocima nekada su postojale u velikom broju, no većini, osim na starim razglednicama i fotografijama, danas više gotovo da nema ni traga. Razlozi neočuvanosti kupališne infrastrukture leže u poteškoćama njihovog održavanja: propadanja željeznih konstrukcija pod utjecajem slane morske vode, te zbog lake zapaljivosti njihovih drvenih dijelova. S vemenom kupališta su postala smetnja prometnim i drugim potrebama, a njihovom nestajanju doprinijeo je i nemar društvene zajednice te nedalekovidno razmišljanje o potrebi njihove valorizacije i očuvanja. U izlaganju naglasak će biti na postanku i nestanku kupališnih građevina u Rijeci i Sušaku.

 Predavanje će se održati u  Klubu Sušačana, F. Račkoga 1 b

u četvrtak, 28. veljače  2013.g u 19 sati

 


 OTVORENJE  IZLOŽBE  „UNIJE 2012“

 

Pozivamo vas na otvorenje izložbe radova studenata Akademija primijenjenih i likovnih umjetnosti (Rijeka, Zagreb, Osijek) koji su sudjelovali u volonterskoj ekološko-umjetničkoj akciji "Unije 2012", održanoj na otoku Unije u srpnju 2012. god., treći put za redom.

Cilj akcije je upoznati mlade ljude s opsegom i karakterom onečišćenja obale s naplavinama, kojima mladi kretivni volonteri daju jednu drugu vrijednost koristeći ih za kreativni izričaj.

 Kako su volonetri provodili akciju čišćenja obale otoka Unije, kako se manifestirao umjetnički i kreativni izričaj studenata Akademija, što su djeca radila na likovnim radionicama i što piše u pismima pronađenima u bocama na obalama otoka Unije - pogledajte na izložbi. 

 Izložba će biti otvorena:

u četvrtak 7.veljače 2013. god. u 19,00 sati,

u KLUBU SUŠAČANA, Ulica R. Račkoga 1b u Rijeci.

 


  Pozivamo Vas da prisustvujete predavanju o temi:

 „IZVORI VODOOPSKRBE RIJEČKOG PODRUČJA“

Predavač: mr.sc. Višnja Hinić

 

Predavanje će obuhvatiti slijedeće teme:

 

 • Slivna područja izvora vode za piće: hidrogeološke značajke, specifičnost i osjetljivost krških vodonosnika
 • Prirodne značajke izvora (izdašnost i kakvoća vode)
 • Zaštitu izvorišta: zone sanitarne zaštite i mjere zaštite, ugroženost izvorima onečišćenja i neophodni sanacijski zahvati u zonama zaštite

Predavanje će se održati u Klubu Sušačana, F. Račkoga 1b

u četvrtak, 31. siječnja 2013. u 19 sati

ULAZ JE SLOBODAN