SUŠAČKA REVIJA broj 107/108

 


čansonfest

LEJA LE LEJ: RIJEČ JE ZAŽIVJELA KAO GLAZBA, A GLAZBA KAO RIJEČ

Vjekoslava Jurdana

Čansonfest u Kastvu

Festival čakavske šansone, odnosno ČAnsone, ČAnsonfest, svake se godine održava u Kastvu, i to krajem kolovoza. Organizaciju Festivala vodi Udruga Kanat – Kastav u suradnji s Udrugom Kastafsko kulturno leto, a pod idejnim i umjetničkim vodstvom Sanjina Mandičića i Saše Matovine. Uočavajući jedinstvenost čakavskog pjesništva pretočenog u glazbu taj Festival, na kojem se izvode skladbe na čakavske tekstove sjevernojadranske i istarske čakavštine, pokrenut je 2005. godine. Festival ima natjecateljski karakter te se dodjeljuju četiri novčane nagrade, i to: Nagrada za najbolji tekst, Nagrada za najbolju skladbu – ČAnsonu – u cjelini, Nagrada za najbolju interpretaciju i Nagrada publike. Time je ujedno i postignuta početna zamisao poticanja kreativnog glazbenog stvaranja novih skladbi – šansona – na temeljima sjevernojadranske i istarske čakavštine.

U tom okviru valja istaknuti da se nagrada za tekst dodjeljuje kao temeljna na Čansonfestu. I u glavnim postavkama o Festivalu ističe se važnost te nagrade kao i njegovanja čakavske poetske riječi uopće. Tako se i uz nosač zvuka objavljuje i posebna knjižica u kojoj su objavljeni svi tekstovi. A ove, 2019. godine, uz izvođenje svake skladbe na pozornici u Kastvu, na posebnom platnu prikazan je svaki tekst. Nadalje, uz sam festival održavaju se u Kastvu popratne manifestacije koje u ruhu poetsko-glazbenih večeri, okruglih stolova i pogovora prikazuju i razmatraju tematiku i problematiku intermedijalnog stvaralaštva u susretu poezije i glazbe. Sve to u okviru glazbenog žanra šansone. Šansona je, općenito, oduvijek bila, a vjerojatno je iz te potrebe i nastala, komentator društvenih zbivanja s jedne strane te introspektivni dnevnik vlastite sudbine s druge strane. Sam izričaj varira od izričito umjetničkog i metaforičkog do jednostavnijeg, koji se obraća svim slojevima, na lako razumljiv način.

More j' z morun

Godine 2018., dakle, na 14. Festivalu čakavske šansone ČAnsonfest sudjelovala sam kao autorica pjesme More j' z morun. Tu sam pjesmu napisala jednog sunčanog listopada 2015. godine, šetajući uz čarobni Lungomare u Lovranu. Pjesma je nastala u dubokom nadahnuću. Osobnom i autentičnom. Ni u primisli mi nije nikada bilo da bi se koja od mojih pjesama uglazbila. No, upravo je tu moju pjesmu odabrao, godine 2018., i maestralno uglazbio Sanjin Mandičić, a nadahnuto izvela Martina Majerle. I kao vrhunac te sretne priče, kao autorica pjesme More j' z morun dobila sam nagradu za najbolji tekst. Ove, 2019. godine, sudjelovala sam na 15. Festivalu Čansonfest, također kao autorica jednoga teksta. No, ovaj put to nije bilo na „uobičajen“ način.
...

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana