SUŠAČKA REVIJA broj 107/108

 


art-kino croatia

KINO PORED PRUGE

Doris Žiković

Riječko Art-kino otvoreno je 2008. kao odgovor na globalne promjene koje su 2000-ih ugasile većinu gradskih kina u regiji, ali i na sve jaču svijest među građanima o potrebi postojanja prostora namijenjenog vrijednom filmu. Već jedanaest godina to je omiljeno mjesto brojnih Riječanki i Riječana koje uspijeva biti živi punkt gradskog kulturnog i društvenog života, mjesto susreta, istraživanja i inspiracije, gdje se publiku upoznaje s umjetničkim filmom i razvija filmska kultura, posebno djece i mladih. Iz godine u godinu broj gledatelja i programa rastu, no važnija je činjenica da je Art-kino postalo snažno i živo mjesto riječkog kulturnog života, mjesto koje je razvilo snažnu zajednicu filmofila koji se okupljaju u kinu i oko kina. Upravo je ovo riječko kino, po mišljenju mnogih, u tome najbolje u Hrvatskoj. A kako su uspjeli podrobno pojašnjava nadasve agilna ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković, ističući da im tako pozitivan doživljaj publike puno znači i da je to ono čemu uistinu teže.

U SLUŽBI PUBLIKE

‒ Ako postoji neki određen ključ uspjeha i rasta, kod nas je to predan i postojan rad na nekoliko različitih područja istovremeno. Od početka smo se trudili za publiku kreirati inovativan, drugačiji i umjetnički vrijedan filmski sadržaj koji građanima nije dostupan u drugim kinima. Takav pristup podrazumijevao je ujedno i edukaciju publike koja možda nije vična gledanju filmova izvan holivudske produkcije, pa je to ujedno rezultiralo organiziranjem brojnih tribina, uvodnih predavanja, Filmskog kluba, Specijalne filmske knjižnice Art-kina, radionica i brojnih drugih popratnih aktivnosti, naročito za djecu i mlade. Time smo nastojali, i to još uvijek činimo, približiti našoj publici onaj svijet filma koji izlazi iz okvira puke eskapističke razonode i otvara prostor za diskusiju, propitivanje, upoznavanje i učenje.

Izuzev navedenog, a nauštrb trenutnih globalnih promjena koje svijet audiovizualnih umjetnosti nastoje svesti na ekrane laptopa, tableta i pametnih mobitela, mi ustrajemo u ideji kina koje na nenadmašan način nudi iskustvo gledanja filma. U mraku, na velikom platnu, s dobrim ozvučenjem, bez distrakcija. Osim toga, veoma nam je važan društveni segment Art-kina koji posjetiteljima pruža priliku da se druže, razgovaraju, dijele doživljaje. Današnji način života, i ranije spomenuti novi mediji tu socijalnu komponentu svode na minimum, a nama je jasno da je upravo ona ključna za održavanje međuljudskih odnosa i stvaranje pravog, kulturnog, gradskog života koji se ne prepoznaje samo po zgradama i trgovima, već zajednicama koje u njoj aktivno djeluju. I u konačnici, jedanaest godina rada rezultiralo je time da publika zna što od nas može očekivati (ali i da ih možemo i iznenaditi!), da težimo promjenama i napretku, ali da smo istovremeno pouzdani i sigurni u našu misiju te razlog postojanja u ovom gradu. Zbog toga nam se, vjerujemo, i vraćaju.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana