SUŠAČKA REVIJA broj 121/122

 


više od filma

NEREIDE I MOJE PJESME, MOJI SNOVI

Ico Mikuličić

„Moje pjesme, moji snovi“. Malo tko ne zna za veliki filmski klasik. Taj slavom ovjenčani Oskarovac i danas, šezdesetak godina nakon nastajanja, zbog svog filmskog značenja, ali i fantastične priče svojih filmskih likova, ponovno je oživljavan na filmskim platnima i televiziji. Svjedočeći o svojoj vrijednosti i bezvremenosti. Film prepričava priču najodlikovanijeg časnika, podmorničara Austro-ugarske mornarice, Georga von Trappa i njegove obitelji. Iako su film i njegovi protagonisti toliko poznati, mnogi još uvijek ne znaju da je priča, uz svoju austrijsku i američku odrednicu, najuže povezana upravo za Rijeku. Za Von Trappovu obitelj koja je pokazala iznimnu hrabrost i antifašizam, pa se oduprla i samom Hitleru, s ponosom možemo reći da su na neki način i Riječani. Vrlo važni segmenti njihova života, naime, vezani su za Rijeku što, nažalost, nije dovoljno poznato i iskorišteno, a moglo bi se vrlo dobro iskoristiti u muzejskim, društvenim, turističkim i propagandnim domenama... Iako podrijetlom Austrijanac, Georg Von Trap najvažnije razdoblje svog života i formiranje obitelji vezuje upravo za Rijeku. U tadašnjoj prosperitetnoj i kozmopolitskoj Rijeci ukrštaju se putevi slavom ovjenčane časničke obitelji Von Trapp i obitelji izumitelja torpeda, Roberta Whiteheada. Naime, Georg von Trapp, po čijem je životu napravljen svjetski filmski hit Moje pjesme, moji snovi, rođen je u Zadru 1880. godine, gdje je tada privremeno službovao njegov otac, također poznati austrougarski časnik. No mladi Georg ubrzo dolazi u Rijeku gdje poslije završava srednju pomorsku školu, a potom i vrlo cijenjenu Mornaričku akademiju u Rijeci, koja se nalazila u zgradi današnje Riječke bolnice. Usput navedimo da je ta akademija bila vrlo cijenjena po svojim profesorima i stručnjacima te znanstvenim radovima i dostignućima. U njoj je, primjerice, prvi put u svijetu znanstveno i dokazana brzina zvuka itd...Georg von Trapp po završetku te akademije postaje časnik dominantne mornarice Monarhije.

U moćnoj industrijskoj Rijeci tada djeluje i desetak brodogradilišta, a jedno od najpoznatijih je na području današnjeg Brodogradilišta 3. maj. U tom brodogradilištu će se dogoditi vrlo bitno zbivanje vezano za kasniju priču o kojoj govori ovaj poznati film. Na porinuću austrougarske podmornice, kojom je kasnije trebao zapovijedati Georg, kuma je Agatha Whitehead, unuka riječkog industrijalca Roberta Whiteheada, čovjeka koji je postao slavan po izumu i proizvodnji torpeda. Na porinuću se upoznaju Agatha i George, a na svečanom balu, koji je te večeri upriličen u poznatom riječkom hotelu Continental, ta se veza produbljuje i poslije prerasta u ljubav koja završava brakom.

Georg ima s Agathom sedmero djece. Sele se u Pulu, tada glavnu ratnu luku monarhije, gdje Georg službuje.

Po izbijanju Prvog svjetskog rata Georg postaje zapovjednikom podmornica i u toku rata najuspješniji podmorničar i najodlikovaniji časnik Austrougarske mornarice...

Nakon završetka Prvog svjetskog rata Georg se umirovljuje kao kapetan korvete i s obitelji i živi na imanju u Salzburgu. No obitelj zasipaju i razni problemi... Najbolniji događa se 1922. godine. Oboljela od šarlaha umire supruga Agatha i Georg ostaje sam sa sedmero djece. Obolijevaju i djeca, pa problem postaje još veći. Za kćerku koja se oporavlja od teške bolesti Georg dovodi iz mjesnog samostana kao guvernantu Mariu, koja se još nije bila zaredila. Odlično se snašla u kući Von Trappovih i uistinu sprijeteljila s djecom, voljela ih, pa se na koncu 25 godina stariji Georg s njom i vjenčao.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana