SUŠAČKA REVIJA broj 121/122

 


more

ZAVJET KRALJICI MORA

Damir Herceg

„Lako je izaći na more, teško je na njemu biti, a još je teže s njega se vratiti”, kaže izreka, koja vrijedi od kad je brodova i pomoraca. Pomorci znaju da je opasno biti previše samouvjeren prilikom odlaska na more. Naime, plovidba je bila i ostala opasan posao, jer nitko nije jači od mora. Ono je toliko moćno i nemilosrdno da od pamtivijeka kod ljudi izaziva strahopoštovanje. Kad na moru nastane „pakao“, pomorcima za spas preostane jedino molitva.

I danas mnogi pomorci koji žive u Rijeci i okolici prije odlaska na brod dođu po mentalnu snagu u Svetište Majke Božje Trsatske. Nekada su Gospu molili da njih i brod čuva u olujama, stavljajući pod njenu zaštitu svoje živote i svoju budućnost, a danas mole da im podari snage kako bi se s putovanja vratili mentalno zdravi. Jer, u novije vrijeme pomorci su tijekom plovidbe daleko više izloženi mentalnom naporu nego tjelesnom.

Nakon povratka s putovanja mnogi pomorci ponovno pohode Trsat kako bi zapalili svijeću u znak zahvalnosti Gospi što su se živi i zdravi vratili domu svom. U Kapeli zavjetnih darova trsatskog svetišta izloženo je četrdesetak zavjetnih slika iz 19. i prve polovice 20. stoljeća te brojne makete brodova i drugi darovi pomoraca, koji svjedoče o brojnim „olujama svih oluja” iz kojih su pomorci samo čudom izašli živi. Kapela odiše dostojanstvom i mirom te dubokom zahvalnošću pomoraca prema Gospi Trsatskoj, jer je, vjeruju uslišila njihove molbe kad su se našli u oluji u borbi za goli život.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana