SUŠAČKA REVIJA broj 121/122

 


brodovi

MOTORNI BROD PUGLIA

Danijel Frka

U malome mjestu Stara Baška, na južnoj obali otoka Krka, dan 1. studenoga tradicionalno se obilježava kao blagdan Svi sveti, kada stanovnici u procesiji odlaze do mjesnog groblja gdje obilaze i kite grobove svojih najmilijih.

Tako je bilo i ranog poslijepodneva toga petka 1. studenoga 1963. godine, kada se procesija mještana polako primicala mjesnome groblju, odakle se pruža pogled na otvoreno more. Na moru se u poslijepodnevnim satima raspuhalo jako jugo čiji su veliki i dugački valovi, okrunjeni bijelim krestama, ostavljali na moru dugačke tragove pjene.

Iznenada su neki od sudionika procesije počeli uzbuđeno rukama pokazivati prema mjestu gdje se na moru vidio neki nepoznati jedrenjak, koji se teško borio sa valovima. Bilo je očito da posada jedrenjaka ima velikih problema s održavanjem smjera niz vjetar, jer je teško natovareni brod posrtao i jako se ljuljao sa boka na bok pod naletom valova koji su mu dolazili iz „pola krme”, odnosno iz krmenog kvadranta, podižući krmu i zabijajući mu pramac u valove.

Mještani Stare Baške, od kojih su neki dalekozorom pratili borbu broda s pobješnjelim jugom, dobro su poznavali ćud i hirovitost mora. Svima je još u svježem u sjećanju bila tragedija jedne barke koja se dogodila na istome mjestu prije godinu dana, kada je u valovima stradalo četvero djece i jedan mladić.

Brod je plovio u smjeru sjevera prema otočiću Galunu, ali se s kopna moglo zamijetiti da je uslijed jakog ljuljanja počeo gubiti dio tereta sa palube, što mu je poremetilo stabilitet. Nakon što ga je nekoliko velikih valova toliko nagnulo da je more prelilo cijelu palubu, brod je pramcem duboko zaronio i nakon nekoliko sekundi nestao s površine.

Bilo je točno 15.10 sati i procesija je odmah prekinuta. Svi odrasli stanovnici potrčali su u lučicu kako bi na bilo koji način pritekli u pomoć brodolomcima. Za to vrijeme drugi su mještani, prateći dramu sa visova iznad mjesta, primijetili da se na mjestu gdje je prije nekoliko trenutaka potonuo brod, na površini vidi velika količina drva, koje je očito bilo natovareno na palubu broda. U moru se vidjela trojica brodolomaca. Dvojica su polako plivali prema nedalekom otočiću Galunu, dok je treći bio okružen velikom gomilom plivajućih drvenih trupaca. Očevicima je bilo jasno da se taj brodolomac nalazi u velikoj opasnosti jer su valovi juga pomicali velike komade drva kao da su igračke, prijeteći da zdrobe ili udare nesretnog brodolomca. Dvojica brodolomaca već su bili na domak Galuna, ali ih je jaka morska struja, uslijed velikih valova, vukla dalje od njega, ne dopuštajući da se približe i dohvate stjenovitu obalu otočića.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2023 Klub Sušačana