SUŠAČKA REVIJA broj 121/122

 


more

JURKOVA, ŽURKOVA, ŽURKOVO

Danilo Prestint

Danas je kostrenska uvala Žurkovo poznata kao rekreacijsko-šetališna-kupališna destinacija mnogih Riječana. Legenda govori da se nekada zvala Jurkova, ali da su Francuzi to čitali kao Žurkova, kako je i danas zovu stariji Kostrenjani. S vremenom je od Žurkova, postala Žurkovo.

No, uvala u kojoj su danas komunalni vezovi, u prošlosti je imala i neke druge značajke: brodogradilište, rezalište, sletište za hidroavione (do 1936. g. slijetali su u Martinšćici, a onda je izgrađen hangar u kojem danas ima sjedište Jedriličarski klub Galeb, kamenolom... O značenju Žurkova govori i podatak da su na Veloj rivi pristajali brodovi Jadranske plovidbe d.d., (npr. Ante Starčević, izgrađen 1904. godine u Chioggi za Hrvatsko parobrodarsko društvo iz Senja, od 1923. u floti Jadranske plovidbe d.d. iz Sušaka, od 1941. plovi kao Vincenzo Ciaravolo, a od 1947. kao Podhum u floti Jadrolinije; izrezan je u Splitu 1965. godine) da je pored hangara bila biljetarnica Jadranske plovidbe i postaja Financijske straže... I na kraju, a ne manje važno, tu je rođen Erazmo Bernard Tićac, konstruktor prvog trgovačkog broda na nuklearni pogon Savannah, ali to je jedna druga priča.


BRODOGRADNJA
...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2023 Klub Sušačana