SUŠAČKA REVIJA broj 121/122

 


sportski ribolov

SEDAM DESETLJEĆA ORGANIZIRANOG SPORTSKOG RIBOLOVA

Branko Šuljić

Pojam sportskog ribolova u današnje vrijeme nikome ne treba objašnjavati. U vrijeme njegovih početaka na našim prostorima rijetkima je bilo jasno njegovo značenje, a s popriličnim vremenskim odmakom upravo nam je to razdoblje zanimljivo. Valjda ga danas svatko među nama razlikuje od onog drugog, gospodarskog ili, kako volimo reći, profesionalnog ribolova. Prvi love za „gušt“, osobno zadovoljstvo, sadržajno ispunjavaju slobodno vrijeme. Nasuprot njima, gospodarski je ribolov posao, egzistencija. Mnogi će, zacijelo, teško naći razliku između sportskog i rekreacijskog ribolova, a to je treća kategorija definirana u našem zakonodavstvu. Pa još imamo i mali obalni ribolov! I sad dosta! Ribarskom legislativom ovdje se ne namjeravamo baviti.

Za temu smo odabrali sportski ribolov. Povod nije zanemariv! Značajna je obljetnica. Nevažno je da li će se mjerodavni odlučiti za njeno slavlje, vrijedi je obilježiti.

Prije točno 70 godina – 1953. – osnovan je Savez sportskih ribolovaca Jadrana, čiji je današnji sljednik Hrvatski savez za športski ribolov na moru. Taj čin predstavljao je početak organiziranog djelovanja sportskih ribolovaca, koji su dotad lovili, uglavnom, sami iz barke, eventualno u društvu kojeg prijatelja ili rođaka. Na organizirani odlazak u ribolov nisu pomišljali, a nadasve ne da ulov ostave kao zajedničko vlasništvo svih koji su sudjelovali u ribolovu. Sportska natjecanja bila su potpuna nepoznanica. More je tada bilo neusporedivo bogatije nego danas, svatko je mogao obilato uloviti za vlastite potrebe. Ako je baš zatrebalo, i za prodaju.

U godinama poslije Drugog svjetskog rata, u vremenu velikog zanesenjaštva i zajedništva, počelo je masovno osnivanje raznih društava, klubova, sekcija… Današnjim rječnikom – udruga. Aktivnosti su im bile raznolike, uključujući i ribolovne. U nekim gradovima, pa i manjim mjestima na našoj obali i otocima, osnovana su tako prva sportsko ribolovna društva, ili društva sportova na moru koja su okupljala i ribolovce. Pa je na red došlo osnivanje krovne organizacije, što je trebala objediniti njihovo djelovanje. Jednako u ribolovu i raznim drugim aktivnostima.

Sportski ribolovci osnovali su svoj Savez 29. ožujka u Splitu. Osnivačkoj skupštini nazočili su predstavnici sedam ribolovnih društava – Lubin iz Splita, Zubatac iz Vela Luke, Jadran iz Opatije, Luben iz Rijeke, Preluk iz Voloskog, Delfin iz Pule, Jastog iz Dubrovnika i Zubatac iz Zadra.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana