SUŠAČKA REVIJA broj 121/122

 


povijest

REPATRIJACIJE D'ANNUNZIEVIH LEGIONARA

Fred Demark

D'Annunzio još uvijek komandira

Nakon više od sto godina kako nije nazočan u Rijeci i 85 kako je preminuo, naredbe komandanta Gabriela D'Annunzija i dalje se provode. Njegovi brojni sljedbenici, i danas bespogovorno izvršavaju njegove davno izrečene naredbe. Posljednja u ovim krajevima izvršena je nedavno, 2022. godine. Bio je to njegov zahtjev da se posmrtni ostaci legionara Antonia Gottarda premjeste iz Rijeke u Vittoriale degli Italiani u gradu Gardone Riviera, u pokrajini Brescia u Lombardiji, točno na mjesto koje mu je on odredio!


KRVAVI BOŽIĆ

Božić je 1920. U gradu na Rječini, tada su ga zvali Fiume, umjesto božićnog ozračja razdraganosti i blagdansko raspoloženje stanovništva je turobno, napeto stanje, isčekuju se nevolje. Gradom vlada (samoprozvani) komandant Gabriele D'Annunzio, književnik i pjesnik, koji se oglušio na zahtjev talijanske vlade da sa svojim legionarima napusti grad nakon što je godinu i četiri mjeseca neprikosnoveno vladao njime. Umjesto uzmaka, 12. prosinca proglasio je ratno stanje. Mostovi su srušeni na Tihu noć, barikade su iznikle posvuda u gradu i oko njega koji je živio u neizvjesnosti.

Tog je Božića D'Annunzio sjedio za svojim radnim stolom Bijelog salona, s pogledom na more i luku u raskošnoj Guvernerovoj palači. Ne sluteći ništa, niti u najgorim noćnim morama nije mogao pretpostaviti da će ga talijanska vojska napasti. Ipak je on legendarna osoba, dokazan kao iznimno odan Italiji, bezbroj puta odlikovan, cijenjen do razine nacionalnog heroja. Nedodirljiv! Nezamislivo bilo je bio ono što će se za koji trenutak dogoditi. Talijanska krstarica Andrea Doria, usidrena ispred luke, ispalila je projektil prema Guvernerovoj palači. Pogodila je okvir prozora iza kojega se u tom trenutku nalazio D'Annunzio. Očito su bili dobro informirani. Let granate nevidljiv je oku jer ide brže od zvuka, ali kad pogodi neku građevinu, odbačene krhotine zida koje odlomi nastavljaju oku vidljivu putanju.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana