SUŠAČKA REVIJA broj 121/122

 


iz arhiva

SUŠAK NA GRANICI DVIJU KRALJEVINA

Ljubinka Toševa Karpowicz

Neuspjeli pokušaj osnivanja sekcije „NARODNE ODBRANE“ na Sušaku, 1929. godine

Kratkotrajno razdoblje dobrih odnosa između Italije i Jugoslavije od 1922-1927. prekinuto je sklapanjem Talijansko-albanskog pakta u Tirani, u studenom 1927.godine. Ovaj gospodarsko-vojni savez pokazao je ne samo ostvajačku politiku fašističke Italije prema Balkanu, već je pogodio srž geopolitičkog interesa srpske vlade unutar Kraljevine Jugoslavije, koja je Albaniju smatrala ne samo osnovnim ciljem svoje međunarodne politike, već obećanom teritorijom koju nije dobila za zasluge u Prvom svjetskom ratu.

Francuska je odmah uočila srž razdora i nastojala ga iskoristiti kako bi učvrstila poziciju hegemona u međunarodnoj politici Kraljevine Jugoslavije. To je istodobno rezultiralo pogoršanjem već loših odnosa između Francuske i Italije.

Diplomacija Benita Mussolinija našlase tada na dvostrukoj zadaći: da pokaže Jugoslaviji koliko su joj važni dobri odnosi sa Italijom i da smanji utjecaj Francuske na Balkanu i Jugoslaviji.

U toj diplomatskoj igri Sušak je imao važno mjesto. Zbog svoje pozicije pograničnog mjesta između dviju država, čiji su stanovnici prelazili državnu granicu svakodnevno u malograničnom prometu, Sušak je bio važna točka promatranja ne samo na relaciji Rijeka-Sušak, već i šire političke pozadine. Policija u Rijeci nije stoga bila samo brojna, već i dobro pripremljena i u stanju stalne pripravnosti. To pokazuju i dokumenti u Državnom arhivu u Rijeci.

Riječ je, naime, o tri elaborata u kojima se opisuje karakter i djelatnost udruženja koja, eventualno, djeluju na Sušaku. To su elaborati koji se odnose na sljedeće udruge: Udruga Zemgor, Udruženje četnika i Udruženje Narodna odbrana.

Posebno je praćen boravak Riccarda Zanelle 1929. g. na Sušaku – kao antifašista i eventualnog člana francuske masonerije, koji je tada živio na relaciji Francuska-Jugoslavija.

Na upit da li u Sušaku djeluje neka od spomenutih udruga, kvestor u Rijeci proslijedio je odgovor Ministarstvu vanjskih poslova Italije. Ustvrdio je da na Sušaku nije zapaženo djelovanje pripadnika udruženja „Zemgor“, niti aktivnost četnika, ali su poslani dokumenti koji govore o djelatnosti Narodne odbrane te o Riccardu Zanelli.

Organizacija Narodna odbrana utemeljena je 1908. godine u Srbiji, za vrijeme aneksije Bosne i Hercegovine, s ciljem njezina pripajanja Srbiji. Godine 1911. Narodna odbrana objavila je da je njezin glavni neprijatelj Habsburška Monarhija. Tijekom Balkanskih ratova (1912.-13.) Narodna odbrana prerasla je u vojnu organizaciju, a ujedinjenjem u Kraljevinu SHS prešla je u ilegalu. Zbog toga, obavještajna služba Italije pomno je pratila njezino eventualno djelovanje analizom političke situacije na Sušaku.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2023 Klub Sušačana