SUŠAČKA REVIJA broj 121/122

 


klub sušačana

IZVJEŠĆE O RADU KLUBA SUŠAČANA

Vlasta Rainer i Tamara Morić

OD PROSINCA 2022. DO LIPNJA 2023.GODINE

Ovo izvješće o radu nastalo je nakon duže pauze u aktivnostima >Kluba Sušačana koje su morale biti reducirane, neke čak i prekinute zbog dobro nam znane situacije s pandemijom za vrijeme koje smo, kao i većina drugih udruga, zbog visoke rizične skupine našeg članstva morali pauzirati. Na sreću, sve je to sada iza nas te smo se vratili našim uobičajenim aktivnostima s još većim elanom i optimizmom.

U prosincu 2022. godine obilježili smo 30 godina od osnutka Kluba Sušačana i proslavili tu značajnu obljetnicu njegovog uspješnog djelovanja u našem gradu. Tom prigodom predstavili smo i novi dvobroj 119/120 Sušačke revije koji je izašao iz tiska. Na svečanosti održanoj u prostorijama Kluba bili su prisutni zamjenica župana Primorsko-goranske županije, gđa. Marina Medarić i gradonačelnik Grada Rijeke gosp. Marko Filipović.

Priredbu je, zapaženim nastupom u umjetničkom dijelu programa, uveličalo Kulturno umjetničko društvo Zametski koren, jedno od najstarijih društava u našem gradu i županiji. Zametski koren je 2022. godine proslavio 100 godina postojanja i aktivnog rada.

O povijesti Kluba Sušačana i Sušačke revije, o svim aktivnostima i građanskim inicijativama poduzetim u dugom razdoblju od 30 godina, govorila je predsjednica Tamara Morić. Gradonačelnik Marko Filipović, u svojoj čestici povodom značajne obljetnice, naglasio je kako je Klub Sušačana udruga koja njeguje ljubav prema našem gradu i kraju, poštuje strukture i institucije koje vode grad i donose odluke o njegovom razvoju, potičući ih da budu još bolje, kreativnije i efikasnije u svom radu. Istakao je da je Klub primjer kako civilni sektor, dakle svi građani, preko udruga civilnog društva mogu uspješno surađivati s gradskom upravom i cijelom zajednicom.

Novi dvobroj Sušačke revije predstavio je glavni i odgovorni urednik Alen Čemeljić. Na kraju službenog dijela prisutni su se zadržali u ugodnom druženju, uz prigodni domijenak.

Krajem 2022. postavljena je u prostorijama Kluba samostalna izložba slikarskih radova naše članice Mirjane Marinić, pod nazivom „Boje su u nama“. Time je započeo niz uspješno postavljenih i dobro posjećenih likovnih izložbi. Tako je 17. veljače 2023. svečano otvorena izložba kolaža samostalne umjetnice Diane Rosandić Živković, uz video projekciju „Moj moza(i)k 3“, u režiji Igora Modrića, a sve povodom 29-te obljetnice njenog profesionalnog stvaranja u Rijeci. O njenom književnom radu govorila je književna kritičarka, prof. Danijela Bačić-Karković, a izložbu je otvorila doc.dr.sc. Anita Rončević. U glazbenom dijelu programa nastupio je Zoran Papić - Pape. Prezentacija je bila vrlo uspješna i veoma dobro posjećena.

U ožujku je uslijedilo postavljanje izložbe likovnih radova Udruge Mađara u PGŽ, predstavnika Demokratske zajednice Mađara Hrvatske u našoj Županiji. Naziv izložbe bio je „Ugoda za oči i dušu“. Udruga trenutno djeluje kroz dvije sekcije, likovne i dramsko-književne. Likovna sekcija djeluje od 2015. godine pod vodstvom Erike Medanić. Otvorenje je proteklo u ugodnom raspoloženju, uz domjenak i razmjenu prigodnih poklona.

U travnju 2023. otvorena je izložba keramike Udruge za kreativno stvaralaštvo „VALI“ iz Kostrene, pod nazivom Od A do ŠČ. Izloženi su radovi u keramici vezani uz slova i riječi, inspirirani pjesmom Mama ŠČ riječkog LETA-3. Udruga „VALI“ osnovana je 2006. u Kostreni, u suradnji s prof. Borisom Roceom koji vodi tečajeve, te je značajno povećala svoje članstvo. Njihovi likovni radovi postajali su poznati i priznati i izvan lokalnih krugova.

Klupske aktivnosti nastavaljene su i organizacijom predavanja, pa je tako 30. ožujka 2023. gosp. Miljenko Smokvina održao vrlo edukativno i zanimljivo predavanje Arktik pred 150 godina i danas u povodu 150. obljetnice otkrića arktičkog arhipelaga Zemlje Franje Josipa i učešća jadranskih pomoraca u Austro-Ugarskim polarnim ekspedicijama 1872-1874. i 1882-1883.

Na opće zadovoljstvo članstva nastavljamo i s odlaskom na naše poznate i dobro organizirane izlete. Ines Ivašić iz Fiume toursa, članica Izvršnog odbora zadužena za izlete, u veljači 2023. uspješno je organizirala izlet na Karneval u Veneciji. Dvodnevni izlet u Veronu uz odlazak na opernu predstavu Verdijeve Aide u veronskoj Areni, planiran u lipnju 2023., već je popunjen. Na povratku je predviđen posjet i obilazak Padove, uz stručno vođenje.

Ponedjeljkom je u prostorijama Kluba nastavljena aktivnost plesne radionice pod vodstvom Sonje Đula. Nova klupska aktivnost je tečaj fotografije koji organizira poznati riječki fotograf i naš uvaženi član Istog Žorž. Tečajem je obuhvaćena kratka povijest fotografije, princip rada i dijelovi fotoaparata, elementi digitalne fotografije, planiran je izlazak polaznika na teren te fotografiranje na području Sušaka. Tečaj će završiti izložbom fotografija kojima će se sačuvati od zaborava neke slike, vedute, ugođaji i atmosfere današnjeg Sušaka.

Aktivnosti ne nedostaju, veselimo se novim članovima i različitim svježim idejama! Dođite u Klub!

Rijeka, 5. svibnja 2023.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2023 Klub Sušačana