SUŠAČKA REVIJA broj 121/122

 


kantrida

DJEČJA BOLNICA ZATVARA VRATA NAKON 100 GODINA RADA

Edi Jurković

Do kraja 2023. godine, prema najavama, trebalo bi započeti preseljenje Klinike za ginekologiju i porodništvo, Klinike za pedijatriju i Klinike za dječju kirurgija KBC-a Rijeka u novu zgradu Bolnice za ženu i dijete na Sušaku. Bit će to ogroman iskorak za riječko zdravstvo, ali i kraj dosadašnjeg rada Bolnice na lokalitetu Kantrida, kako se formalno zove, dok je u javnosti dobro poznata, kao Dječja bolnica na Kantridi.

Nova bolnica na Sušaku objedinit će sve sadržaje iz sadašnje Dječje bolnice te Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka, kao i središnje laboratorije, zavode za transfuzijsku medicinu, mikrobiologiju i patologiju i druge medicinske sadržaje. Novi objekt je površine 45 tisuća četvornih metara, na devet etaža. Građevinski radovi dovršeni su, a nabavlja se oprema i opremanje. Prema planovima, postupno useljenje u novu bolnicu počinje krajem 2023.

Tako će praktično na 100. rođendan s radom prestati bolnički kompleks na Kantridi uz samo more, u koji su godinama dolazila bolesna djeca i njihovi zabrinuti roditelji. Kakva će biti budućnost velikog kompleksa zgrada na atraktivnoj lokaciji pored Bazena Kantrida ostaje nam tek vidjeti, a ovom ćemo prilikom pokušati zaokružiti priču o sto godina liječenja djece na Kantridi.

Sadašnji imovinskopravni odnosi upućuju na činjenicu da je lokalitet Kantrida vlasništvo Grada Rijeke, koji će prema relevantnim urbanističkim planovima na tom prostoru razvijati nove sadržaje, po svemu sudeći turističke.

No vratimo se u povijest. U 19. stoljeću bolnice su primale na liječenje samo odrasle, a tek tada se u Europi, u Engleskoj i Francuskoj, počinju osnivati prvi dječji odjeli i bolnice za djecu, malih smještajnih kapaciteta.

Zanimljivo je da u Hrvatskoj prije Prvog svjetskog rata nije bilo organizirane zdravstvene zaštite djece. Prvi dječji odjel otvoren je 1919. godine u Zagrebu, u Bolnici sestara milosrdnica, u kojoj je 1922. godine osnovana Klinika za dječje bolesti, pod vodstvom prof. dr. Ernsta Mayerhofera, kao prva u jugoistočnom dijelu Europe.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana