SUŠAČKA REVIJA broj 121/122

 


teatar

KAROLINA RIJEČKA I DRAGO GERVAIS, JOŠ JEDNOM

Višnja Višnjić Karković

Krajem 2022. godini navršilo se sedamdeset godina od pojave kazališne predstave Karolina Riječka Drage Gervaisa. Od povijesnih činjenica i povijesne istine do skandala i branda, Karolina Riječka je i dalje tema za diskusiju. Tko još ne zna za Karolinu Riječku?

Pa, ponovimo gradivo...

Čakavski pjesnik i komediograf, naš sugrađanin Drago Gervais (Opatija, 1904. – Sežana, 1957.), društveni kroničar i jedan od čelnih ljudi Narodnog kazališta u Rijeci sredinom 20. st., imao je u to vrijeme već reputaciju čovjeka s bogatim literarnim opusom. U skladu s „novim“ vremenima nakon Drugoga svjetskoga rata pisao je prigodne komedije: Reakcionari su uprizoreni 1949., Brod je otplovio 1950. g., a Radi se o stanu u 1951. Sve tri komedije s velikim su uspjehom izvođene na brojnim kazališnim pozornicama širom Jugoslavije. Ove komedije u svojoj studiji Odora Talije Nedjeljko Fabrio stavlja u tzv. prvi krug Gervaisovih komedija.

Potaknut uspjehom prvih komedija, Gervais se pozabavio temama iz prošlosti Rijeke; prva u nizu bila je Karolina Riječka, varijacija na jednu historijsku temu – temu iz riječke prošlosti, temu o „podvigu“ Riječanke Karoline Belinić u vrijeme napoleonskih ratova 1813. godine.

Slijedili su i vrlo uspjeli Duhi, koji su se u više navrata dugo zadržali na repertoaru. Autorica Vida Flaker ove dvije komedije svrstava u skupinu erotskih komedija situacije (intrige). Djela: Čudo djevice Ivane i Kastavski kapitan nisu nikada izvedena, kao ni Palmin list te Ujak iz Amerike.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2023 Klub Sušačana