SUŠAČKA REVIJA broj 121/122

 


izložba

SUŠAČKI BRAND ALGA

Marin Pintur

U suradnji Muzeja grada Rijeke i JGL Muzeja farmacije, mogli ste u Kockici Muzeja grada Rijeke, pogledati zanimljivu izložbu „Alga Sušak – čuvar vašeg zdravlja“. Na dva kata muzejskog prostora na adresi Trg Riccarda Zanelle 1/1 posjetitelji su mogli upoznati s priču o Laboratoriju Alga koji je bio važan gospodarski faktor međuratnog Sušaka. Osim Alge, izložba se bavila i životom i razvojem Sušaka koji je u to doba bio uspješan grad na obali.

Jedna izložbena cjelina bila je posvećena ljekarnama Rijeke i Sušaka koje su djelovale početkom 20. stoljeća. Ljekarničke bočice, razne kutijice za tablete, koverte za recepte, promotivni materijali, a najatraktivniji izložak ove cjeline bio je oficina povijesne ljekarne Ivana Devčića, otvorene 1905. g., koja je djelovala na Sušaku, preko puta Hrvatskog kulturnog doma.

Na izložbi se moglo vidjeti razne zanimljive predmete iz Alginog asortimana, atraktivne ambalaže, oglase u raznim tiskovinama, poklone koje su davali korisnicima, arhivske materijale, zatim predmete iz života Sušaka, među kojima su možda najzanimljivije skije proizvedene na Sušaku.

Izložba Alga Sušak - čuvar vašeg zdravlja prvenstveno je motivirana direktnom komunikacijom s posjetiteljima dvaju muzeja te saznanjem da je priča o Algi, iako iznimno zanimljiva, relativno nepoznata među našim sugrađanima. Iako možda nemjerljiva u usporedbi s ostalim pogonima po broju zaposlenika ili godinama koliko je poslovala, Alga Sušak ostavila je značajan trag u povijesti Rijeke, a nezaobilazan je dio značajne privredne povijesti Sušaka u godinama između dva svjetska rata.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2023 Klub Sušačana