SUŠAČKA REVIJA broj 56

 


znanost

TAJNI GRAD ZNANSTVENIKA

Ljubinka Toševa Karpowicz

U jednoj od bezbroj knjiga koje su objavljene o Nikoli Tesli u SAD-u, Teslina tehnologija (Tesla Technology 1993. godine), autor izdanja David Hatcher Childress tvrdi da su Tesla i Marconi bili ne samo istraživači već i prijatelji, suprotno, dakle, općepoznatim tvrdnjama da je Guglielmo Marconi pokrao Teslu i prije njega patentirao njegovo otkriće. Uz to, isti autor ističe da je njihov znanstveni i ljudski odnos nedovoljno poznat, te da je ta tema vrijedna daljnih istraživanja.

    David Hatcher Childress ne navodi izvore za ovu svoju tvrdnju, ali neke činjenice navode nas na to da posumnjamo u tvrdnju o njihovu prijateljevanju,a razlog za to djelomično crpimo iz riječke povijest i te iz razdoblja fašizma u Italiji.

    U svojoj autobiografiji, koja je na engleskom publicirana 1919. godine, dakle nakon Prvog svjetskog rata, pod naslovom Moji izumi (My inventions), Tesla ne spominje Marconija, iako spominje druge istraživače koje je visoko cijenio i koji su mu bili i prijatelji (FelixLeDantes, JaquesLoeb, SirWilliamCroockes). Tako se može pretpostaviti da Marconi nije bio, bar do 1919.godine, ni na koji način Tesli zanimljiv.

    S druge strane, Marconi nije napisao autobiografiju, ali u trima biografijama koje su pisane u vrijeme fašizma, a danas se čuvaju u Sveučilišnoj knjižnici u Rijeci, Teslu se uopće ne spominje, i ako se spominje znanstvenik srpskog podrijetla Mihajlo Pupin, koji je prisustvovao prijam u organiziranom u New Yorku 13. siječnja 1902. godine u čast Marconija.

    Dijelove svoje knjige Tesla je napisao ranije, ali je ona namjerno objavljena u vrijeme Mirovne konferencije u Parizu 1919.godine,čijim je radom bio nezadovoljan.


Marconi u Rijeci u posjetu D’Annunziju 1920. godine

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana