SUŠAČKA REVIJA broj 56

 


ličnosti

POVRATAK VELIKANA U RODNU OPATIJU

Sanja Dukić

Znanstvenim simpozijem Dr. Leo Henryk Sternbach: Život i djelo izumitelja Valiuma, održanim u Vili Angiolini u Opatiji, te postavljanjem spomen-obilježja na kuću u Ulici M. Tita 114, u kojoj je Sternbach proveo djetinjstvo, 18. svibnja 2006., u organizaciji tvrtke Roche i Grada Opatije, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Stjepana Mesića, svečano je obilježena trajna uspomena na ovog uglednog znanstvenika.

Dr. Leo Henryk Sternbach (Opatija, 7.V.1908.– Nutley, New Jersey, 28. IX. 2005.), slavno ime sintetske organske kemije, danas je najpoznatiji kao izumitelj kultnog lijeka za smirenje−Valiuma, no, on je sintetizirao i cijelu klasu novih lijekova, benzodiazepina, koji su bili daleko učinkovitiji od rijašnjih tretmana barbituratima i opijatima. Valium je označio prekretnicu u kliničkoj primjeni lijekova za smirenje i postao najtraženiji lijek u farmaceutskoj industriji, a od kada je1963. ušao u kliničku primjenu, u sljedećih je desetak godina postao jedan od najprodavanijih lijekova u SAD-u. Svoj radni vijek Sternbach je proveo u Rocheovim laboratorijima u Švicarskoj i SAD-u, službeno se povukao 1973., ali je radio sve do pred kraj XX. st. kao mentor mladih znanstvenika; potpisuje 241 patent, 122 publikacije, nositelj je brojnih priznanja i počasnih titula, među kojima je i ona Izumitelja godine za 1987.; Sternbach je 2003. u anketi časopisa US News & World Report proglašen jednim od 25 najutjecajnijih Amerikanaca XX.st., a 2005.doživio je i primanje u Američku nacionalnu kuću slavnih izumitelja, u Akronu.

  

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana