SUŠAČKA REVIJA broj 56

 


dossier dora maar

JOSIP MARKOVIĆ, DORA MAAR I HRVATSKA

Dolores Čikić, Mladen Urem, Boris Zakošek


Pablo Picasso i Dora Maar na
fotografiji Mana Raya, detalj
 

   Sljedeće, 2007. godine u svijetu će na različitim mjestima biti obilježena obljetnica nastanka Guernike (1937.) Pabla Picassa. Tek unazad desetak godina u relevantnim stručnim krugovima počinje se pisati kako je sudionik i sukreator nastanka Guernike nadrealistička fotografkinja i slikarica hrvatskoga podrijetla Dora Maar (1907. − 1997.). Valja istaknuti kako će Picasso deset godina nakon svog remek-djela Guernica, pod utjecajem Dore Maar ilustrirati još jedno remek-djelo svjetske antiratne književnosti. Kao uvjereni humanist i protivnik rata, napravio je ilustracijuuz Jamu, djelo tada već preminulog hrvatskog književnika Ivana Gorana Kovačića (1913.-1943.), tiskanu u Francuskoj 1947. godine.
    Ipak, možda najznačajniji projekt koji će biti realiziran sljedeće godine, vezan uz spomenutu obljetnicu, jest dokumentarno-igrani film koji u suradnji s nizom eminentnih svjetskih stručnjaka za tu temu priprema španjolski književnik, redatelj i scenarist venecuelanskog podrijetla Pablo Brito Altamira i njegova producentska kuća Tasmania Films iz Barcelone. Film će biti sniman na lokacijama u Hrvatskoj, Španjolskoj, Argentini i Francuskoj, a prikazivat će se na cijelom španjolskom i francuskom govornom području. Hrvatski koproducent je Interfilm Zagreb, dok sastav suradnika odaje odista respektabilan kulturni krug. Tu su (iznosimo privremene podatke): Mar Sáez kao umjetnički ravnatelj filma; Antonio Sanzkao direktor fotografije; Connie Docolomansky–montaža; Silvano Preziosi kao pomoćnik redatelja; književnici i publicisti Alicia Dujovne Ortiz, Dolores Čikić, Mladen Urem i Boris Zakošek kao savjetnici za književnost i povijest; Boris Maruna, Mary Ann Caws, Seadeta Midžić i Nikolina Židek kao stručni savjetnici; Pablo Brito Altamira kao scenarist; Antonio Meliveo je autor glazbe i na kraju redatelj Ignacio Nacho.
    U nastavku iznosimo dodatno ažuriranu kronologiju i rezultate upotpunjene novim, neobjavljenim podacima i otkrićima iz tog zajedničkog višegodišnjeg istraživanja koji su poslužili kao temeljna literatura snimateljskoj, u ovom slučaju scenarističko/redateljskoj grupi za realizaciju «hrvatskog dijela» prije spomenutog filma.


Prvi apsolventi graditeljskog tečaja: stojeći: Josip Marković, Stjepan Podhorsky, Franjo Erben, Dragutin Barišec; sjedeći:
Alojzije Bastl, prof. Ivan Stražnicky, Milan Obradović; sjedeći na zemlji: Oton Munder

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana