SUŠAČKA REVIJA broj 89/90

 


podmorje

PODMORSKA POUČNA STAZA U KRALJEVICI

Danijel Frka

Ideja o podmorskoj poučnoj stazi rodila se je prije nekoliko godina za vrijeme jedne moje posjete otočju Brijuni. Tada sam, naime, čuo da se u podmorju Brijuna u uvali Verige planira postaviti podmorsku poučnu stazu koja bi na slikovit i jedinstven način pokazala povijesne i prirodne zamenitosti koje se kriju u njegovom podmorju. U uvali se nalaze ostaci rimske lučke arhitekture kao i dio antičkog kompleksa rimske vile iz 1. stoljeća koji su, zbog podizanja morske razine za oko 1 cm godišnje u proteklih 2000 godina, danas posve pod vodom.

Početkom 2013. godine poučna staza zaista je postavljena u podmorje i tijekom ljetne sezone primila je svoje prve posjetitelje. Staza se proteže sjevernom stranom uvale, dužine je oko 50 metara, a šest informativnih ploča postavljeno je na maloj dubini od samo 2-3 metra, tako da su dostupne svakome tko ima osnovnu ronilačku opremu za razgledavanje podmorja – masku, disalicu i peraje. Osim toga posjetitelji-plivači mogu iznajmiti i posebne slušalice uz pomoć kojih, dok plivaju, mogu slušati glas vodiča i zanimljivosti vezane za svaku podmorsku lokaciju.

U međuvremenu je i u uvali Čikat na Lošinju poznati Diver Sport centar, u vlasništvu obitelji Valerijev iz Rijeke, jedan od pionira organizatora rekreativno-turističkog ronjenja u Hrvatskoj, otvorio podmorsku povijesnu poučnu stazu. Staza ima 12 lokacija na kojima su postavljeni različiti eksponati ‒ od potopljenih barki do replika amfora, brodskih sidara, pa čak i replika slavnog brončanog kipa Apoksiomena, grčkog sportaša, koji je nađen kod otočića Orjule u lošinjskome arhipelagu. Uz svaku lokaciju usidrena je ploča na kojoj su napisani osnovni podaci o samom eksponatu te neke zanimljivosti. Namijenjena je isključivo roniocima s autonomnim ronilačkim aparatima koji, tako roneći između 5 i 20 metara dubine, prateći bijelo uže mogu u jednom ronjenju obići cijelu stazu i vratiti se na početak, tj. mjesto gdje su zaronili.
...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana