SUŠAČKA REVIJA broj 89/90

 


izložba

RATNE BOJE

Sandy Uran

Uloga Rijeke u Domovinskom ratu nije dovoljno poznata. Rijeka je dala najveći doprinos u proizvodnji ratne opreme, a i odaziv branitelja u cijeloj županiji bio je među najvećima u Hrvatskoj, rekao je uoči otvaranja izložbe Ratne boje u Rijeci kustos izložbe Ivo Mileusnić. Ova izložba jedan je od pokušaja da se ponovno vrednuje uloga grada koji je, iako je izbjegao izravna razaranja, itekako sudjelovao u obrani domovine.

Uloga Rijeke u Domovinskom ratu nije dovoljno poznata. Rijeka je dala najveći doprinos u proizvodnji ratne opreme, a i odaziv branitelja u cijeloj županiji bio je među najvećima u Hrvatskoj, rekao je uoči otvaranja izložbe Ratne boje u Rijeci kustos izložbe Ivo Mileusnić. Ova izložba jedan je od pokušaja da se ponovno vrednuje uloga grada koji je, iako je izbjegao izravna razaranja, itekako sudjelovao u obrani domovine.

Na ovogodišnjoj Noći muzeja, 31. siječnja, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja otvorena je izložba Ratne boje kolekcionara Damira Batistića i kustosa muzeja Ive Mileusnića. Ova jedinstvena izložba realizirana je povodom 20. obljetnice velike vojno-redarstvene operacije Oluja, u kojoj je 1995. godine oslobođen najveći dio okupiranih teritorija Republike Hrvatske. Zahvaljujući posudbama raznih sakupljača i branitelja, pribavljeno je više od 300 predmeta korištenih u Domovinskom ratu uz pomoć kojih su autori prikazali tijek događanja u ratu. Kolekcionarske zbirke koje čine središnji dio ove izložbe, muzeju su posudili kolekcionari Damir Batistić, Radovan Živanović, Damir Trinajstić, Čestmir Komarek, Ivan Šop i Luka Peloza. Na izložbi su izložene brojne borbene uniforme hrvatske vojske i policije, ali i pripadnika protivničke vojske. Posebno mjesto zauzimaju proizvodi riječke industrije proizvedeni za potrebe obrane Republike Hrvatske, poput uniforme Riječke industrije odjeće (RIO). Osim uniformi, izloženih u scenografski izvedenom prostoru, za čiju su atraktivnost i dinamičnost zaslužni mladi dizajneri Petar Popić Mileusnić i Lara Karlavaris, izložena je razna vojna oprema, ratni trofeji, dijelovi neprijateljskih zrakoplova srušenih u ratu i narukavne oznake kojima su pripadnici vojnih i policijskih postrojbi iskazivali svoj ratnički identitet.


Na izložbi Ratne boje prikazano je više od 300 predmeta
korištenih u Domovinskom ratu

Izložba je ostvarena u suradnji s Hrvatskim časničkim zborom PGŽ Rijeka. Bio je to povod za razgovor s autorom i kolekcionarom Damirom Batistićem koji nam je odmah na početku razgovora otkrio kako je postao kolekcionar vojnih odora iz Domovinskog rata rekavši: ‒ Kolekcionarstvom sam se počeo baviti prije 25-tak godina, a kako je u to vrijeme trajao rat u Hrvatskoj, nekako mi je najprirodnije bilo da počinjem sa sakupljanjem odora i opreme iz tog perioda. Poučen iskustvom, da su se slični predmeti nakon Drugog svjetskog rata, bacali i uništavali, namjerno ili slučajno, a već nakon 30-ak godina počeli su biti traženi i teško dobavljivi, krenuo sam u popunjavanje svoje kolekcije. Kako sam i sam sudionik Domovinskog rata, na početku sam dijelove odora, prerađenih ili iz uvoza, i kacige koje su bile JNA porijekla, a individualno prilagođavane za potrebe ZNG-a, nalazio na ratištu. Nakon šta je dolazila novija oprema, polako je stara izlazila iz operativne upotrebe.

Pitali smo ga koje su mu odore posebno drage i za koje je nešto više emotino vezan te nam je otkrio: Istaknuo bih odoru šivanu u RIO Rijeka, iz 1991. godine, vjetrovku JNA porijekla s oznakom Narodna zaštita, šinjel također JNA, s oznakom ZNG, zimske istočnonjemačke odore korištene u 111. brigadi, riječkih tenkista, odoru tigar Specijalne policije, iz 1991. godine, američku odoru koju sam koristio u 155. brigadi, na ličkom ratištu te razne druge, dakako.

A o tome što se točno nalazi u njegovoj kolekciji rekao je: ‒ U svojoj zbirci imam preko 40 kompletnih vojnih odora, raznih postrojbi, korištenih u Domovinskom ratu, te velik broj raznih košulja, jakni, kapa i ostale opreme koju su koristile ZNG, HV ili Policija na ratištu, koje su različitih dezena, proizvođača i perioda proizvodnje, te ovu kolekciju čine jako zanimljivom, jer u prvim godinama sukoba nije bilo nekog standarda za opremanje vojnika.

Pitali smo ga i da nam predstavi svoj kolekcionarski curriculum te je tako govoreći o sebi, između ostalog, kazao: ‒ Osim samog sakupljanja militarije, član sam upravnog odbora „Hrvatske Udruge kolekcionara“ iz Rijeke i jedan od urednika lista „Kolekcionar“ koji izdaje udruga, s ciljem promicanja kolekcionarstva, povezivanja i educiranja članova. Aktivni sam član „Časničkog zbora PGŽ“ u kome imam punu podršku pri organizaciji svojih izložbi, zajedničkih predavanja ili sličnih aktivnosti.
...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana