SUŠAČKA REVIJA broj 89/90

 


more

ORAO SA SUŠAKA

Danilo Prestint

Jugoslavenska plovidba d.d. iz Sušaka kratko je vrijeme u svojoj floti imala brod s imenom Orao. Bio je to brod sa zanimljivom pričom.

Izgrađen je 1916. godine kao Gogovale i tijekom godina provedenih u plovidbi promijenio je nekoliko imena. Zanimljivo je da je brod 15. ožujka 1918., u plovidbi iz Boulogne za Portland torpedirala njemačka podmornica UC-71, oko 3,5 nautičkih milja istočno/jugoistočno od Beachy Heada. Brod je tada oštećen, stradao je jedan član posade, a ni kasnije nije imao mirno more: na prvom putovanju od Newcastlea do luke Churchill, u kolovozu 1932., brod je uletio u jaku oluju. Tada pod imenom Pennyworth, postao je prvi teretni brod koji je ušao u luku Churchill koja je tek izgrađena. Godinu kasnije nasukao se. 18. studenog 1933. isplovio je iz Sorela za Queenstown s teretom 7.500 tona žita, pod zapovjedništvom kap. A. W. Goftona, te se nasukao na kanadsku obalu u blizini Ile d' Orleans, na rijeci St. Lawrence. Iako je 25. studenog 1933. proglašen potpunim gubitkom (constructive total loss), ipak je odsukan u lipnju 1934. godine.

Sljedeće godine je popravljen te ga kupuje brodar sa Sušaka. No, tu se kratko zadržava, jer je, prema dokumentaciji, prodan iste godine jednoj kanadskoj kompaniji iz Montreala.

Godine 1937. brod dolazi do svog posljednjeg vlasnika, iz Genove. Na dan ulaska Italije u rat, desetog lipnja 1940. brod se, pod imenom XXIV Maggio, i pod zapovjedništvom kap. Mingarellija, nalazio u luci Recife u Brazilu, gdje je ostao neaktivan gotovo godinu dana.
...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana