SUŠAČKA REVIJA broj 89/90

 


nepoznati riječani

JUŽNOAFRIČKI GLUMAC ILI PLAĆENIK

Danilo Prestint

Zovite me ? plaćenik. Nekome to zvuči loše, ali meni je to romantično... ne smatrajte me herojem, pravi heroj je Aung San Suu Kyi. (Burmanska političarka, dobitnica Nobelove nagrade za mir, op. ur.)

Njegova priča gotovo je nepoznata.

Neka podigne dva prsta onaj tko zna tko je bio jedan od vojnih savjetnika (zajedno s Mikeom Hoareom[1]) u filmu Divlje guske, snimljenom 1978. godine, u kojem su glumili Roger Moore, Richard Burton, Richard Harris i Hardy Kruger.

Nek podigne dva prsta onaj tko zna tko je bio zapovjednik, zajedno s Hoareom, grupe plaćenika koja je 1981. godine pokušala (propali) državni udar na Seychellima.


Tullio Moneta

Njegova priča je sasvim nevjerojatna, jer iako u holivudskim analima nema datuma ni mjesta njegova rođenja, već se navodi da je naša tajanstvena osoba „južnoafrički glumac“ – od najmjerodavnije osobe, jednog od dva autora knjige Plaćenik. Od Konga do Seychellesa. Prava priča Tullia Monete zvanog Chifambausiku, od Giorgia Rapanellija (koautor je Ippolito Edmondo) dobili smo potvrdu da je Tullio Moneta rođen u Rijeci!

Postojale su neke sumnje jer je objavljeno da je rođen na području Istre, ali kada je stigao odgovor početkom 2015. godine, više nije bilo sumnje: - Dragi gospodine, odgovaram na vaš upit, Tullio Moneta je rođen u jednom riječkom kvartu i talijanskog je podrijetla. Naime, njegov otac rođen je u Italiji, sudjelovao je u Prvom svjetskom ratu te je i odlikovan. Tullio mi je rekao da je možda otac imao rodbine u Rijeci, pa je u taj grad došao u potrazi za poslom. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, odveo je obitelj u Italiju, a na kraju se smjestio u Macerati (pokrajina Marche). Srdačan pozdrav, Giorgio Rapanelli.

No, vratimo se na početak: nakon više od 40 godina apsolutne tišine Tullio Moneta, jedan od plaćenika poznatih po djelovanju u Kongu, odlučio je progovoriti o svojoj ulozi u tim događajima. Plaćenik je postao gotovo slučajno, a pokazalo se da je bio rođeni borac i jedini Talijan koji je bio među organizatorima pokušaja državnog udara na Sejšelima 1981. godine[2].

Zašto je postao plaćenik ?

- Ne za novac, jer sam vrlo dobro zarađivao na rukovodećem mjestu jedne francuske tvrtke koja je djelovala na području istočne Afrike. Nakon nekoliko godina trebao sam biti premješten u Manchester, Pariz ili SAD. Sudbina me, međutim, odvela u Kongo, gdje sam završio u kampu s belgijskim padobrancima. Tu sam se počeo boriti s plaćenicima. Definiram ih plaćenicima, a i sam sebe tako nazivam samo zato jer ih tako definiraju novinari, povjesničari i ljudi koji ih poznaju. Petom komandom (5th Commando), čiji sam pripadnik bio, zapovijedali su britanski, rodezijski i južnoafrički časnici. Anglosaksonci koji su provodili britansku vojnu disciplinu.

Nakon plaćeničke epizode postao je glumac i filmski savjetnik. No, glumio je u samo tri filma: Red Scorpion (1988.), The Lion’s Share (1985.) i Steel Dawn (1987.).

...
 

[1] Thomas Michael Hoare (rođen 17. ožujka 1919.), nadimak "Ludi Mike") je irski plaćenik poznat po mnogim vojnim aktivnostima u Africi i propalom pokušaju državog udara na Sejšelima.

[2] Među organizatorima je bio još jedan tajanstveni čovjek s naših prostora, iako je imao južnoafričku putovnicu - izvjesni Martin Dolinchek (odnosno Anton Lubic) koji je živio u Durbanu pod imenom - Martin Donaldson.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana