SUŠAČKA REVIJA broj 89/90

 


zanimljivosti

VOLOŠĆAK SA SAMOE : PRIČA O GRÄFFEOVIMA

Amir Muzur

Navikli smo da ljudi dolaze u naš kraj, privučeni blagom klimom i fascinirajućim vedutama, i ostaju ovdje zaboravljajući na domaju. U XVIII. stoljeću su, tako, stizali u Volosko službenici iz Njemačke, Austrije i Italije, a u XIX. u Opatiju poduzetnici Hrvati, Francuzi, Talijani, Furlanci, Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Palestinci i tko sve ne... No, čak i takvi, široki horizonti, mogu ostati zatečenima kada se za nekog Vološćaka, primjerice, ustanovi da je bio rođen na Samoi, otočju Južnog Pacifika negdje između Tuvalua i Tonge. Tako nas je uspio iznenaditi doktor medicine Eduard Gräffe, koji je 1900. naslijedio Giovannija Tamara na položaju liječnika voloskog okruga i deklarirao se „specijalistom za ženske i dječje bolesti i kirurške slučajeve“.[1]

Taj Carolus Henricus Eduardus Graeffe rođen je 24. veljače 1864. u Apiji, na Samoi (Apia Samoa insula Australia, kako je lijepo napisao zbunjeni pop u maticu), kao sin Eduarda Gräffea, doktora filozofije i (također) liječnika, i Rose Pancol. Bez sumnje je Eduard Gräffe mlađi dobio ime po ocu, ali i po djedu, ciriškom matematičaru Karlu Heinrichu Gräffeu (1799.-1873.). Matematičar Gräffe, sin, pak, draguljara podrijetlom iz Bremena ali rođenjem iz Braunschweiga, jedva se odupro očevim pritiscima i mjesto nastavljanja porodičnog zanata uspio izboriti visoku naobrazbu slušajući Gaussa i Thibauta u Göttingenu, dosegnuti doktorat i predavati algebru na Sveučilištu u Zürichu od njegova osnutka 1833. do svog umirovljenja 1868.[2] Još 1830. oženio je Luciju Sulzer (1805.-1857.) iz Winterthura, kćer veleposjednika u Češkoj, i s njome imao četvero djece: Karla (1831.), Emmu (1832.), Eduarda Heinricha (27. prosinca 1833.) i Wilhelminu Karolinu (1835.).

...
 

[1] Amir Muzur, Kako se stvarala Opatija: prilozi povijesti naseljavanja, grada i zdravstvenog turizma (Opatija/Rijeka: Katedra Čakavskog sabora Opatija/Grad Opatija/Benja, 1998), 145.

[2] J. J. O'Connor i E. F. Robertson, “Karl Heinrich Gräffe” (MacTutor History of Mathematics; http://www.history.mcs.st-andrews.ac.uk/Biographies/Graffe.html). Vidi i biografiju: Rudolf Wolf, Carl Heinrich Gräffe: ein Lebensbild (Zürich: Füssli, 1874).

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana