SUŠAČKA REVIJA broj 89/90

 


arhitektura

CRKVA SV. NIKOLE BISKUPA U RIJECI

Tajana Putrih

Na području naselja Plase, predjelu staroga riječkog naselja Krnjevo, od davnina postoji dio pod nazivom San Nicol?. Ime je nastalo u spomen na drevnu kapelu sv. Nikole iz 14. stoljeća. U neposrednoj blizini nalazi se bivši Torpedo i cijela (ne)umrla ulica riječke industrije.

Dekretom administratora riječke biskupije, monsignora Izidora Šajna, 1923. godine osnovana je župa sv. Nikole koja će obuhvatiti široki predio zapadnog dijela riječke periferije.

Tadašnjoj župi sv. Nikole za služenje mise određena je kapela u sklopu zgrade na današnjoj adresi Giuseppe Carabino 6, unutar koje je bio smješten župni ured i stan župnika. Ušavši u crkveni posjed, zgrada vrlo brzo postaje vlasništvom župe sv. Nikole i od tada se isključivo koristi u pastoralne svrhe. Ta zgrada, koja je bila u vlasništvu riječke općine, izgrađena je za vrijeme mađarske uprave i prvobitno je imala funkciju vrtića te potom Doma za odrasle (tu funkciju obnaša i danas). U međuratnome razdoblju u sklopu zapadnog dijela prvoga kata bila je smještena kapela (tzv. oratorium) i zauzimala je veći dio površine etaže, dok su ostale prostorije služile za pastoralne potrebe župnika. Budući da je ova lokacija crkve bila privremenog karaktera, izgradnja potpuno nove župne crkve postaje neizbježna. Za njezinu izgradnju posebno se zalaže tadašnji župnik don Ottavio Bosca, a njegove ideje podupire i don Arsenio Russi de Francesco.
...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana