SUŠAČKA REVIJA broj 89/90

 


legenda sušačkog sporta

ZVONIMIR KLEMEN

Eduard Hemar

PLIVAČ U TRI DRŽAVE

Sa Sušaka je potekao velik broj odličnih plivača koji su kao članovi Victorije, i nakon rata Primorja, ostvarili značajne dosege na domaćoj i međunarodnoj sceni. Jedan iz plejade velikih imena sušačkog plivanja svakako je bio Zvonimir – Zvonko Klemen.

Rođen je 17. VIII. 1922. u Zagrebu. Njegov otac Pavao bio je rodom iz naselja Slanje u tadašnjem kotaru Zlatar. Danas se to naselje nalazi u sastavu Općine Martijanec u Varaždinskoj županiji. Njegova majka Jelisava Kolarić bila je rodom iz Slovenije, ali nije zabilježeno iz kojeg mjesta. Obitelj Klemen doselila se na Sušak, u kojem je Pavao Klemen bio vlasnik trgovine. Majka Zvonimira Klemena umrla je na Sušaku dok je još bio dječak.

Zvonimir Klemen je osnovno školovanje završio na Sušaku. Potom odlazi u Varaždin u kojem je pohađao Franjevačku klasičnu gimnaziju. U Varaždinu je ostao do 1941. i izbijanja II. svjetskog rata. Nakon sloma Kraljevine Jugoslavije vraća se na Sušak. Pohađao je zadnja dva razreda Klasične gimnazije u tada okupiranom Sušaku i maturirao 1943. godine. Nakon vojne kapitulacije Kraljevine Italije odlazi u Zagreb, koji je tada bio u sastavu Nezavisne Države Hrvatske, gdje je mobiliziran i krajem 1943. završava mornarički tečaj pri Domobranskoj vojnoj akademiji u Sisku. Potom je poslan na daljnu obuku u Stockerau kraj Beča.

Kao pripadnik mornaričkih postrojbi Hrvatskog domobranstva 1944. ukrcao se na njemačku laku krstaricu Leipzig u Baltičkom moru. Nakon višemjesečnih priprema posade laka krstarica Leipzig isplovila je na ratni zadatak 15. X. 1944. iz luke Gotenhafen (danas Gdynia u Poljskoj). Na otvorenom moru došlo je do sudara s njemačkom teškom krstaricom Prinz Eugen. Nesreća se dogodila u ranojutarnjim satima zbog loše vidljivosti. Oba broda nisu imala upaljena svjetla zbog potencijalnih napada sovjetskih podmornica. U frontalnom sudaru krstarica Prinz Eugen, koja je težila 10.000 tona, udarila je po sredini lake krstarice Leipzig i prepolovila je. Posada Leipziga je nekim čudom preživjela i Klemen se vratio u Zagreb, u kojem je ostao u domobranstvu do sloma NDH u svibnju 1945.

Nakon završetka II. svjetskog rata Zvonimir Klemen je u novoj Jugoslaviji završio na vojnom sudu kao pripadnik neprijateljskih oružanih formacija. Na intervenciju profesora Blaža Polića, predsjednika Izvršnog odbora Narodnog fronta Primorsko-goranskog okruga i predsjednika novoformiranog Omladinskog fiskulturnog društva Primorac, pušten je i vraća se 1945. na Sušak. (Profesor Polić bio je otac vaterpolista Borisa i Vladimira Polića, predratnih članova Victorije.) Klemen je na dosluženju vojnog roka u Jugoslavenskoj armiji bio 1949. u Beogradu. U Rijeci je radio kao financijski direktor u poduzećima Mesokombinat, Poljopromet i Brodokomerc do umirovljenja.

Plivačku karijeru Zvonimir Klemen započeo je 1935. na Sušaku kao član Victorije. Prvih godina u klubu je trenirao u najmlađim kategorijama. Pozornost na sebe skrenuo je 1937. na nekim manjim natjecanjima u skupini talentiranih plivača podmlatka, sa Zdravkom Ćirom Kovačićem, Belizarom Bahorićem, Ljudevitom Brazzodurom, Radovanom Bašićem, Viktorom Hreljanovićem i drugim. Zbog odlaska na školovanje u Varaždin u periodu do 1940. nije aktivno trenirao, iako je tadašnji trener Victorije Istvan Huniadfy bio zainteresiran za njegovu plivačku karijeru. Nakon povratka u Sušak 1941. prebolio je trbušni tifus a kasnije više nije imao prilike za natjecanja jer je djelovanje Victoriji za vrijeme rata bilo zabranjeno.
...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana