SUŠAČKA REVIJA broj 89/90

 


književnost

PROZA KOJA LIJEČI

Aleksandra Kućel - Ilić

Larissa Kunić i Marieta Kola, koje pišu pod pseudonimom Larí Marí ‒ na hrvatskom književnom nebu napravile pravi lar ‒ mar.

Približavao se Uskrs 2014. godine, a tek izašli roman prvijenac pod naslovom Bez ljubavi i mržnje, djelo opatijskih autorica, Larisse Kunić i Mariete Kola, čekao je da me spretno uvuče u vrlo originalnu igru slova koju ću teško zaboraviti. Godina dana je prošla od mog prvog susreta s ovom knjigom. Imala sam dogovoreni intervju s autoricama romana i valjalo je tih 365 stranica literature pročitati »u dahu«. Dočekalo me ugodno iznenađenje i prsti su mi se doslovce »zalijepili« za stranice romana. Osjećala sam da će mi biti žao kada ova avantura u koju se glavni lik romana upustio završi. Knjiga me osvajala ležerno i sve sam likove odmah zamislila u glavi i već sam vidjela moguću budućnost – ovo će biti odličan film, samo da roman jednoga dana dospije u prave ruke!

Duša mi je topla, a oči sjajne – rekao je nevjerojatni glavni lik Blue nakon što je preživio bijeg od samoće. I meni je kada sam okrenula zadnju stranicu romana, duša bila topla, a oči sjajne. Ipak mi nije bilo žao što je knjizi kraj jer me čekao susret sa simpatičnim književnim dvojcem koji je u međuvremenu postao poznat u cijeloj Hrvatskoj pod pseudonimom Larí Marí i imala sam brojna pitanja na koja sam željela dobiti odgovore iz prve ruke. 

Nekoliko mjeseci kasnije, ove drage i simpatične Opatijke doživjele su svoje zvjezdane trenutke, jer je knjiga s lakoćom osvojila brojne čitatelje, držala top-pozicije na ljestvicama najčitanijih romana u Hrvatskoj te u kratkom roku doživjela drugo izdanje. Osim toga – knjiga Bez ljubavi i mržnje i njezine autorice ostat će zapisane u povijesti Opatije i po tome što je zahvaljujući njihovom romanu prvijencu u gradić pod Učkom stigla prva književna nagrada Kiklop. Larí Marí su tako, osim što su napravile pravi »lar-mar« na hrvatskom tržištu knjiga, dobile i prestižnu nagradu za debitantski roman godine... Ova izvrsna proza koja liječi, na sajmu u Puli pomela je konkurenciju i u Opatiju donijela Kiklopa.

Stoga je došlo vrijeme da se književnice pobliže predstave i za Sušačku reviju...

– Iza dvojca Larí Marí stoje autorice Larissa Kunić i Marieta Kola, terapeutkinje i suvlasnice Entere Clinic, male klinike „s velikom dušom“ u srcu Opatije. Larissa je po zanimanju fizioterapeut, specijalist energetske terapije i duhovni savjetnik, dok je Marieta shiatsu terapeut i specijalist intuitivne i duhovne terapije. Prije 20 godina otvorile smo naš centar u koji su od početka dolazili klijenti koji nisu imali samo fizičke smetnje već su se vrlo često emocije i duševni problemi odražavali na tijelu i stvarali im bol. Uvijek smo se trudile da problemu pristupimo cjelovito, pa smo osim masaže i energetskih ili intuitivnih terapija, razgovorom dolazile do uzroka boli koju bi klijent osvijestio i „isplakao“ te bi tako i bol na tijelu nestala.To nas je navelo na naša daljnja usavršavanja i rad na tom polju, iako smo se psihoanalizom kao i duhovnim temama bavile još od rane mladosti. U počecima smo pisale pjesme i kratke priče, a kako smo se pred 10 godina intenzivnije počele baviti duhovnim terapijama i savjetima, kao posljedica toga rada nastao je naš prvi roman Bez ljubavi i mržnje. Misleći da je to samo produkt naših terapija, spremile smo ga u ladicu, ali nakon toga svake smo godine napisale po jedan roman i shvatile smo da su oni još jedan naš skriveni talent koji bi trebalo predstaviti javnosti. Mislile smo ‒ ako romani budu pomagali kao i naše terapije, onda će pomoći širem krugu ljudi i tako smo odlučile predstaviti prvi roman. Dale smo ga na čitanje profesorici književnosti, a zatim Marietinoj sestri koja je psiholog i kada su one bile njime duboko dirnute, shvatile smo da prenosimo pravu poruku – ispričale su nam autorice. 

......

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana